Галерија Матице српске је кандидат за EMYA 2016.

Галерија Матице српске је један од номинованих музеја за награду за Најбољи европски музеј 2016. године, коју додељује Европски музејски Форум (European Museum Forum, http://www.europeanmuseumforum.info/). У понедељак, 28. септембра 2015. године Галерију је посетио др Вим де Вос (Wim de Vos), судија Европског музејског форума у друштву проф. др Миле Поповић Живанчевић, националног коресподента Европског музејског форума, које је дочекао тим Галерије Матице српске.
У Свечаном салону Галерије господину де Восу су концепт, идеју и начин рада Галерије Матице српске представили мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије, др Даниела Кололија-Црквењаков, помоћник управника, мср Снежана Мишић, начелник Одељења за програме и презентацију и мр Данило Вуксановић, шеф Сектора заштите колекције.
Након разговора господин де Вос је кренуо у обилазак Галерије: улазног хола, музејске продавцнице, Велике сале, изложбеног простора ‒ актуелне изложбе и сталне поставке XVIII, XIX и прве половине XX века. Поред упознавања са колекцијом и изложбеном делатношћу Галерије, могао је видети на који начин Галерија комуницира и ради са децом и младима јер су се у то време одвијале две радионице: у оквиру гостујуће изложбе Музеја савремене умјетности Републике Српске из Бања Луке DATES 1 ‒ Раденко Милак & Роман Урањек је одржана креативна радионица за средњошколце из Гимназије „Исидора Секулић“, док је у простору сталне поставке и Дечјој соби одржан програм Осети уметност. Доживљавање уметничких дела путем чула са малишанима из вртића „Маштоленд“.
Упознавање са радом и активностима Галерије господин де Вос је наставио обиласком службених просторија, конзерваторског атељеа и депоа. Такође, обишао је и сутерен у којем су у току опсежни грађевински радови у оквиру пројекта санације сутеренског простора зграде Галерије.
Посету Галерији Матице српске др Вим де Вос је завршио својим коментаром у Књизи утисака Галерије Матице спрске.

Линк

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно