ДАН НАРОДНОГ МУЗЕЈА У БЕОГРАДУ И ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБИ СВЕТЛОСТ У МРАКУ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА И РУБЕНСОВИ КРУГОВИ 10. МАЈ 2015. ГОДИНЕ У 13.00 САТИ

У уторак, 5. маја 2015. године у 11.00 сати у Галерији Матице српске ће се одржати конференција за новинаре поводом обележавања Дана Народног музеја у Београду и отварања изложби Светлост у мраку Првог светског ратаи Рубенсови кругови у Галерији Матице српске. О сарадњи две водеће националне музејске установе говориће мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, о обележавању Дана Народног музеја у Београду мр Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду док ће изложбе представити ауторке:Љубица Миљковић, музејски саветник Народног музеја у Београду и Јелена Дергенц, виши кустос Народног музеја у Београду.

У недељу 10. маја 2015. године свечаност обележавања Дана Народног музеја у Београду ће почети у 10.00 сати у Народном музеју у Београду када ће министар културе и информисања господин Иван Тасовац у друштву музејске управе и новинара обићи текуће радове на санацији и адаптацији централне зграде музеја, а наставиће се у 13.00 сати у Галерији Матице српскесвечаним отварањем изложби Светлост у мраку Првог светског ратаи Рубенсови кругови. Присутнима ће се обратити мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске,мр Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду и господин Иван Тасовац, министар кутлуре и информисања Републике Србије који ће званично отворити изложбе. 
Ове године најстарији музеј у Србији обележиће 171. годишњицу гостовањем са две изложбе у Новом Саду. Захваљујући доброј сарадњи две водеће националне музејске установе, Народног музеја у Београду и Галерије Матице српске, новосадска публика ће бити у прилици да од 10. маја ужива у изложбама Народног музеја у Београду ‒ Светлост у мраку Првог светског рата и Рубенсови кругови.

Представљањем ремек-дела најистакнутијих протагониста импресионизма у Србији у оквиру изложбеСветлост у мраку Првог светског рата. Врхунска остварења протагониста импресионизма у Србији и одабира дела из богатих збирки Народног музеја која реферирају на чувеног Рубенса, чија је монументална композиција Дијана се враћа из лова у средишту поставке изложбе Рубенсови кругови, са задовољством пружамо могућност посетиоцима да се упознају и уживају у овим важним сегментима музејских збирки Народног музеја.

Изложбе ће у Галерији Матице српске бити отворене до 5. јула 2015. године, а током њиховог трајања биће приређен садржајан пратећи програм: свакодневна кустоска вођења, ауторска и стручна тумачења изложби, предавања и креативне радионице за децу.

Изложбе су реализоване захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије.
Медијски покровитељ је Радио-телевизија Војводине.
Пријатељи изложби су Eugen Chocolate и Tegla`sSaladinJar.

Отварање изложбе
Стручна тумачења
Предавања

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно