Изложба ДЕЧЈИХ РАДОВА ОСЕТИ УМЕТНОСТ 28. мај – 10. јун 2015.

У четвртак, 28. маја 2015. године у 18.00 сати у Галерији Матице српске ће бити свечано отворена изложба дечјих радова Осети уметност. На отварању ће говорити мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Мирјана Ђурђев, директор Предшколске установе „Радосно детињство“ и Драган Јајић, ликовни педагог Предшколске установе „Радосно детињство“. У оквиру програма наступиће деца из вртића „Колибри“ са музичко-покретном игром „Све што деца расту више“, након чега ће свим вртићима који су учествовали у програму „Осети уметност. Доживљавање уметничких дела путем чула“ бити додељене Дипломе којима се потврђује да су малишани научили да доживе уметност свим чулима и да су стекли „музејско чуло“.
Изложба дечјих радова је резултат успешно реализованог едукативног програма за децу „Осети уметност. Доживљавање уметничких дела путем чула“, током 2014/2015. године у сарадњи Галерије Матице српске, Предшколске установе „Радосно детињство“, Одсека за педагогију Филозофског факултета у Новом Саду и креативне радионице „Машталица“, а под покровитељством Министарства културе и информисања Србије и Управе за културу града Новог Сада.

У периоду од октобра 2014. до маја 2015. године, у програму је учествовало преко 1.200 малишана из 36 припремне групе из 27 вртића ПУ „Радосно детињство“, који су организовано долазили у Галерију. У простору Сталне поставке Галерије Матице српске и Дечје собе, најмлађи посетиоци су се уз вођење кустоса упознали са уметничким делима из колекције Галерије и научили како да свим чулима уживају у уметности. Пред одабраним сликама и скулптурама кроз игру су откривали различите могућности својих чула. Сазнали су да ли се и како гледањем уметничког дела уз помоћ маште може чути звук, осетити укус и мирис и доживети додир. Идеја је била да посматрањем уметничких дела уз одговарајуће усмеравање дечје пажње на одређене појаве и квалитете, допринесемо ангажовању свих њихових чула чиме се обогаћује доживљај уметничких дела, и да кроз програм развијемо још једно посебно чуло – „музејско чуло“. Након програма у Галерији, малишани су у својим вртићима слушали музику, додиривали различите материјале, а своја искуства и доживљаје су изразили у ликовним радовима.

На изложби ће бити представљени радови деце из вртића „Чика Јова“, „Палчица“, „Новосађанче“, „Петар Пан“, „Гуливер“, „Чаролија“, „Сунце“, „Колибри“, „Чуперак“, „Венди“, „Маслачак“, „Цврчак и мрав“, „Свитац“, „Звончица“, „Весели патуљци“, „Бајка“, „Коцкица“, „Весели вртић“, „Сунцокрет“, „Дунавски цвет“, „Звездан“, „Весели возић“, „Зека“, „Златна греда“, „Калимеро“, „Бубамара“ и „Видовдански звончићи“.

.

Отварање изложбе

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно