Изложба АЛБРЕХТ ДИРЕР И ЊЕГОВИ САВРЕМЕНИЦИ. ТРИЈУМФАЛНА ПОВОРКА ЦАРА МАКСИМИЛИЈАНА I из колекције Источнословачког музеја Кошице, Словачка у Галерији Матице српске 13. новембар 2015. ‒ 9. јануар 2016.

Галерија Матице српске и Секретаријат за културу и јавно информисање АП Војводине организују у уторак, 10. новембра 2015. године у 13.15 сати у Сали 23 на првом спрату зграде Владе АП Војводине, конференцију за новинаре поводом отварања међународне изложбе Албрехт Дирер и његови савременици. Тријумфална поворка цара Максимилијана I у Галерији Матице српске. На конференцији ће о значају међународне сарадње и пројектима великих међународних изложби, о изложби Дирерових графика и његових савременика и њеном значају за културни живот Новог Сада и Војводине, говорити господин Славиша Грујић, покрајински секретар за културу и јавно информисање, мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и мср Снежана Мишић, виши кустос Галерије Матице српске.
Међународна изложба графика чувеног уметника Албрехта Дирера и његових савременика из збирки Источнословачког музеја у Кошицама (Словачка), која је до сада представљена у више од десет градова Европе, након Београда ће бити свечано отворена у Галерији Матице српске у Новом Саду 13. новембра 2015. године у 20.00 сати. На отварању изложбе ће говорити: мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Роберт Полак, директор Источнословачког музеја у Кошицама, проф. др Саша Брајовић, историчар уметности и Славиша Грујић, секретар за културу и јавно информисање Аутономне покрајине Војводине.
Захваљујућу сарадњи три музејске установе: Источнословачког музеја из Кошица, Музеја града Београда и Галерије Матице српске, домаћа јавност, а првенствено Новосађани и Војвођани, ће имати јединствену прилику да се упознају са графичким остварењима једног од најбрилијантнијих стваралаца ренесансе, немачким уметником Албрехтом Дирером, али и са делима његових ученика и савременика, познатим именима немачке и италијанске графике: Хајнрих Алдегрефер, Албрехт Алтдорфер, Лука Кранах Старији, Маркантонио Раимонди и други.

Изложбу Албрехт Дирер и његови савременици. Тријумфална поворка цара Максимилијана I чини 138 графичких листова, конципираних у две целине. Прву целину предводи група од 20 дела Албрехта Дирера и 74 прворазредна графичка остварења његових савременика. Други део, Тријумфална поворка цара Максимилијана I илуструје 44 листова чувене композиције настале по налогу самог цара, који је желео да очува славу царског дома Хабзбурговаца. На изради су учествовали најбољи уметници тог времена – Дирер и његови ученици и савременици.

Аутор изложбе, Иван Хавлице, кустос Источнословачког музеја у Кошицама је пажљивим одабиром радова који се чувају у колекцији овог музеја успео да оживи „дух времена” и да прикаже однос између уметности и друштвене стварности епохе. Као прави представници хуманизма и ренесансе, Дирер и његови савременици су добро познавали античку уметност и библијске списе, налазећи инспирацију у вечној теми људске борбе између добра и зла.

Међу изложеним радовима посебно место заузимају Дирерова дела Носорог и Витез, смрт и ђаво, настала након његовог повратка из Италије. Од листова из циклуса Апокалипса Св. Јована, Живот девице Марије и Велика Пасија издваја се Св. Михаило у борби са аждајом. Централно место Тријумфалне поворке заузима део Тријумфалне кочије, која приказује пресудан догађај за живот цара Максимилијана I и његову политику ‒ венчање са ћерком Шарла Смелог, наследницом Бургундије.

Албрехт Дирер (1471–1528) је био сликар, графичар, цртач и теоретичар. Његов стваралачки геније померио је границе уметности с почетка XVI века, а био је и до данас остао раме уз раме са Микеланђелом, Леонардом и Рафаелом, имајући кључну улогу у развоју европске графике и ренесансне уметности. Мајстор цртачког „микроскопског детаља” Дирер је црном линијом достигао сликарски израз и својом техником уздигао графику од занатске вештине до уметничког нивоа равног сликарству. Веома самосвестан и поносан на свој рад, Дирер је своја дела потписивао монограмом АД, данас познатим симболом његове уметности.

Током трајања изложбе у Галерији Матице српске ће бити приређен садржајан и разноврстан пратећи програм: свакодневна кустоска вођења у 13.00 и 19.00 сати, стручна тумачења и предавања петком и суботом у 18.00 сати, креативне радионице за децу суботом и едукативне радионице за ученике основних и средњих школа, као и радионице за студенте Академије уметности у Новом Саду.

Галерија Матице српске ће током трајања изложбе Албрехт Дирер и његови савременици. Тријумфална поворка цара Максимилијана I (13. 11. 2015. ‒ 9. 1. 2016) радити за публику од уторка до суботе од 10.00 до 20.00 сати.

Организација изложбе: Галерија Матице српске, Нови Сад; Источнословачки музеј, Кошице, Словачка; Музеј града Београда, Београд
Аутор изложбе: Иван Хавлице, кустос Источнословачког музеја
Координатор пројекта: Данијела Ванушић, кустос Музеја града Београда
Сарадник: Мартин Јаринкович, кустос Источнословачког музеја
Кустос изложбе у Галерији Матице српске: Снежана Мишић, виши кустос
Координатор пратећих програма у Галерији Матице српске: Јелена Огњановићм кустос
Едукативно-креативне радионице у Галерији Матице српске; Мирослава Жарков, Станислава Јовановић, Ксенија Плећаш, Бојана Обрадовић
Поставка изложбе у Галерији Матице српске: Данило Вуксановић, виши конзерватор; Дарко Деспотовић, конзерватор; Дарко Ђорђевић, конзерватор
Дизајн изложбе и пратећег материјала: Драгана Лацмановић, Београд; Brendon&BrendaTM, Нови Сад; Борислав Радановић, Галерија Матице српске
Превод на енглески: Љубица Гавански

Реализацију изложбе су омогућили: Секретаријат за културу града Београда, Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу и јавно информисање АП Војводине и Градска управа за културу Новог Сада и Компанија Дунав осигурање а.д.  

Медијски покровитељи изложбе у Галерији Матице српске су: Радио-телевизија Војводине, Color Press Group, Maxim&Co, НС плакат, Soho Advertising Solutions, Brendon&BrendaТМ, Радио 021 и Радио Планета.

Пратећи програм
Креативне радионице
Едукативни програми
Аудио-видео записи

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно