Изложба БЕОГРАД ЈОВАНА БИЈЕЛИЋА 27. МАРТ – 4. МАЈ 2015.

У четвртак, 26. марта 2015. године у 12.00 сати уГалерији Матице српске одржаће секонференција за новинаре поводом отварања изложбе Београд Јована Бијелића на којој ће говорити мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, проф. др Симона Чупић, ауторка изложбе и пратећег каталога и мср Мирјана Брмбота, кустос изложбе.

У петак, 27. марта у 19.00 сати биће отворена изложба Београд Јована Бијелића, ауторке др Симоне Чупић, професорке историје модерне уметности на Филозофском факултету у Београду. Изложба је реализована у сарадњи Галерије Матице српске и Галерије Српске академије наука и уметности поводом обележавања педесете годишњице од смрти уметника. Након премијерног приказивања изложбе у Галерији САНУ у Београду (17. децембар 2014. ‒ 10. март 2015) коју је видело више од 45.000 посетилаца и новосадској публици ће бити представљено 46 уметничких дела Јована Бијелића и богат пратећи материјал који илуструју његово стваралаштво у контексту београдске културне сцене средине XX века. На отварању изложбе поздравну реч ће одржати мр Tијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, о концепту изложбе и изложеним делима говориће ауторка изложбе и пратећег каталога проф. др Симона Чупић, а изложбу ће отворити историчарка уметности проф. др Лидија Мереник.

О изложби
У години у којој се обележава педесет година од смрти сликара и академика Јована Бијелића Галерија САНУ је покренула иницијативу да се годишњица  обележи изложбом његових радова. У сарадњи са Галеријом Матице српске и др Симоном Чупић, професорком историје модерне уметности на Филозофском факултету у Београду, приређена је изложба Београд Јована Бијелића. Професорка Чупић се определила да на овој изложби преиспита и представи Бијелићеве разнолике везе са Београдом и одабиром радова скрене пажњу на специфичност и значај његових београдских тема. Јавни и приватни простори, пејзажи, ентеријери и мртве природе, портрети Београђана — пред нама отварају читав један свет слојевитих и преплетених односа који чине град. Међутим, ту слику града употпунили су тек босански предели, који настају у Београду као представа идеализованог пејзажа, односно уметникове трајне везаности за корене. Закључујући расправни текст у каталогу навела је да, посматрајући Бијелићеве београдске епизоде треба да „превазиђемо предрасуду о баналности иницијалног дешавања, да их видимо као догађаје који комплетирају слику, историју, епоху, који отварају простор за богатија разумевања, показујући све чари бројних ’интимних историја’ које заправо чине причу једног времена”.

Изложба Београд Јована Бијелића обухвата одабир од 46 дела из колекција Галерије САНУ, Народног музеја у Београду, Музеја савремене уметности у Београду, Музеја града Београда, Музеја позоришне уметности Србије и Народног позоришта у Београду, Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске у Новом Саду, Народног музеја у Смедеревској Паланци и Народног музеја у Шапцу. Додатну вредност овој изложби дају дела из приватних колекција, не тако често доступна публици. 

Изложбу прати каталог Београд Јована Бијелића са расправним текстом др Симоне Чупић подељеним у два сегмента: Београдска реалност и имагинарна Босна и Грађанска етикеција и боемски немар. Каталог садржи опсежну биографију илустровану бројним уметниковим фотографијама употпуњену цитатима самог Бијелића и његових савременика,  као и репродукције и каталошке податке одабраних Бијелићевих дела.

Аутор изложбе и поставке: проф. др Симона Чупић. Стручни сарадници и организација: мр Тијана Палковљевић и мср Мирјана Брмбота, Галерија Матице српске и Рада Маљковић и Јелена Межински, Галерија САНУ. Конзервација и рестаурација: мр Јелена Јоветић и мр Данило Вуксановић, конзерватори. Дизајн поставке: Лазо Сатмари, D Punkt, Нови Сад. Техничка реализација: мр Данило Вуксановић, мср Дарко Деспотовић и Дарко Ђорђевић.

Изложба Београд Јована Бијелића реализована је под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и уз подршку компанија ComtradeSamsung и штампарије Offsetprintиз Новог Сада.

Биографија Јована Бијелића
Јован Бијелић рођен је 1886. године у Ревенику (БиХ). Студије сликарства започео је на Академији у Кракову, а потом наставио у Паризу на Академији Гран Шомије и на Академији у Прагу. У Београд се досељава 1918. године и остаје до краја живота 1964. године. Поред сликарства бавио се сценографијом и педагошким радом. Радио је као сценограф и шеф сликарске радионице у Народном позоришту у Београду. Сопствену сликарску школу водио је у просторијама Друге мушке гимназије. У међуратном периоду излагао је на многим изложбама и добитник је бројних награда: наМеђународној изложби декоративних и индустријских уметности у Паризу освојио је друго место. На Међународној изложби у Барселони 1929. награђен је почасном дипломом као и 1937. године наСветској изложби у Паризу. Самостално је излагао у Сарајеву, Загребу, Софији, Пловдиву, Прагу, Солуну и Риму, а ретроспективно у Београду 1957. и 1964. године. Био је један од оснивача групе „Облик“ и члан САНУ од 1963. године.

.

Пратећи програм
PDF

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно