Изложба ДОБРОВИЋ, ШУМАНОВИЋ, КОЊОВИЋ, ШУПУТ – ЕВРОПСКИ КОНТЕКСТИ у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду 28. август – 22. септембар 2015.

У петак 28. августа 2015. године у 19.00 сати у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду, поводом обележавања годишњице смрти Саве Шумановића, одржаће се отварање гостујуће изложбе Галерије Матице српске Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут – Европски контексти. На отварању изложбе поздравну реч ће упутити Весна Буројевић. директор Галерије слика „Сава Шумановић“, док ће о изложби говорити мр Тијана Палковљевић Бугарски, управник Галерије Матице српске и аутор изложбе. 
Изложба обухвата дела четворице уметника – Петра Добровића (1890−1942), Саве Шумановића (1896−1942), Милана Коњовића (1898−1993) и Богдана Шупута (1914−1942) – који су својим деловањем обележили српску уметност прве половине XX века. Наведени уметници, рођени у различитим градовима панонске равнице – Винковцима, Сиску, Печују и Сомбору, су у неком периоду, својом уметношћу и животним путем били везани за Нови Сад и Матицу српску те им се дела налазе у колекцији Галерије Mатице српске. Сва четворица школовала су се у Паризу, центру савремених уметничких тенденција и потом се вратили у отаџбину, те њихово стваралаштво упућује на европске контексте српске модерне уметности. Изложба је настала из два разлога: потребе да свако време о уметницима, делима и уметничким појавама размишља на свој начин и жеље да се јавности прикажу дела из фонда Галерије Матице српске која су након формирања сталних поставки остала у депоу.

Изложена су 43 дела – 37 слика и 6 графика − из фонда Галерије Матице српске, подељена у 4 сегмента (за сваког аутора по један) која прате текстуалне и потписне легенде, биографије и фотографије уметника и хронологије њихових животних путева, као и документарни филмови (из документације Спомен-збирке Павла Бељанског) о четворици уметника.

Изложбу прати и двојезични (српско-енглески) каталог са расправним текстом, репродукцијама свих изложених дела, биографијама и хронологијама четворице уметника.

Аутор изложбе је мр Тијана Палковљевић Бугарски.

Током трајања изложбе у оквиру пратећег програма биће организованастручна вођења кроз изложбукреативне радионице за децу и пројекције документарних филмова о уметницима

Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу и информисање и Општина Шид.

Изложба ће бити отворена од 28. августа до 22. септембра 2015. године.

.

Отварање изложбе

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно