Изложба ПОКЛОН-ЗБИРКА ВЕРЕ ЗАРИЋ 9. јул ‒ 1. септембар 2015.

У среду, 8. јула 2015. године у 13.00 сати у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, одржана јеконференција за новинаре поводом отварања изложбе Поклон-збирка Вере ЗарићНа конференцији су говорили: мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Вера Зарић, уметница и Јелена Огњановић, ауторка изложбе.
У четвртак, 9. јула у 21.00 сат свечано је отворена изложба Поклон-збирка Вере Зарић која представља дар ове новосадске уметнице. На отварању изложбе публику су поздравили мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, о концепту и изложеним делима говориће Јелена Огњановић, ауторка изложбе, док је изложбу свечано отворио др Владимир Гвозден, доцент Филозофског факултета у Београду.  
Вера Зарић поклонила је у периоду од 1999. до 2013. године Галерији Матице српске 121 уметничко дело која су настала током њеног вишедеценијског стваралаштва, од 1973. до 2013. године. Саставни део поклон-збирке чине и фотографије и каталози објављени поводом бројних изложби који као документарни материјал расветљавају њен уметнички живот. Поклоњени радови значајно су обогатили збирке сликарства и цртежа Галерије и допринели свеобухватнијем сагледавању уметности друге половине XX  века. Овим даром Вера Зарић је постала велики добротвор Галерије Матице српске. 

Вера Зарић континуирано ствара више од четири деценије у свом атељеу на Петроварадинској тврђави. Издвајајући се из радикалних уметничких пракси, њена уметничка дела носе обележје фигуративног сликарства али до те мере субјективизираног да их можемо посматрати као аутентична на уметничкој сцени Војводине. Сагледавајући уметнички живот Вере Зарић и других уметника чија се дела налазе у колекцији Галерије Матице српске, појам путовања издвојио се као заједнички за многе од њих. Путовања су током протеклих векова одиграла велику улогу у формирању и развоју бројних уметника; подсетимо се само стваралаштва Паје Јовановића, Уроша Предића, Новака Радонића или Саве Шумановића. Додир са разним призорима и остацима културног наслеђа, сусрети и подстицаји за унутрашњи дијалог и размишљање током путовања нагнали су и Веру Зарић да инспирацију за стварање пронађе у путовању кроз простор и време. Путовања у Мадрид, Рим, Фиренцу, Венецију, Беч, Франкфурт и бројне друге европске уметничке центре, оживљени су кроз два велика циклуса – Циклус градова и имагинарних градова и Циклус митолошких и религиозних композиција, којима је уметница посвећена читав уметнички живот.

Сликајући градске целине и поједине историјске грађевине, Вера Зарић оживљава сећање на места која је посетила. Као уметник-путник она покушава да ухвати односе између чврстих, течних и ваздушастих форми, варијације светлости, облика и боје, стварајући просторе и лавиринте изван рационалне спознаје. Иако слике градова задржавају препознатљиве обрисе, они су, пре свега, духовни простори који носе сећања на путовање и стечени доживљај.

У циклусу митолошких и религиозних композиција Вера Зарић евоцира вредносне слојеве уметничке традиције у домену културног наслеђа. Путујући кроз своје мисли дубоко у прошлост, она промишља о античким и хришћанским причама и трага за суштином које оне носе у себи. Из њих се гради уметничка инвенција и стварају нови наративи и призори једног другачијег света – света слике. Тај свет је изван граница реалног, изграђен од архитектонских кулиса, просторних геометријских форми, фигура и духовних симбола који заједнички формирају другачије представе од оних иконографских типова познатих историји уметности.

На крају, само настајање дела уметница доживљава као путовање. Процес цртања и сликања код Вере Зарић је онај који је покреће на следеће путовање, у следећу авантуру стварања уметничког дела.

Ауторка изложбе: Јелена Огњановић; аутори пратеће публикације: Јелена Огњановић, кустос, Ратормир Кулић, музејски саветник и Милан Соларов, историчар уметности; стручни сарадник на изложби: Ратомир Кулић; опрема и техничка реализација изложбе: конзерватори ‒ мр Данило Вуксановић, Дарко Ђорђевић, мср Дарко Деспотовић; дизајн поставке и пратећег материјала: Лазо Сатмари, D PUNKT, Нови Сад, Борислав Радановић, виши техничар документариста; превод на енглески језик: Ана Козловачки. Реализацију изложбе и публикације омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

.

Пратећи програм

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно