Изложба „ПУПИНОВА НАУКА“ 16−30. април 2015. године

У четвртак, 16. априла 2015. године у 18.00 сати у Галерији Матице српске је отворена изложба „Пупинова наука“, ауторке Александре Нинковић-Ташић, коју су приредиле Галерија Матице српске и Образовно-истраживачко друштво Михајло Пупин. На отварању изложбе су говорили: мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије, др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске, проф. др Драгољуб Мартиновић, ауторка Александра Нинковић-Ташић и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, који је изложбу отворио.
На изложби су по први пут представљени многи значајни Пупинови патенти, који се до сада нису истицали и осветљавали. Сам број патената, као и Пупинове везе са значајним научницима његовог времена такође доносе новине.

Пупинове бројне активности на пољу науке, професорског рада, оснивања и унапређења многих научних институција и удружења у Америци,  показују велико знање, несебичну ангажованост,  истрајност, најкраће речено − радан и делатан живот.

„Најинспиративнији поглед који је уопште виђен људским оком је звездани свод на небу. Небески свод, каже певач псалма, надкриљује његово дело...Човек је увек окретао очи ка звездама када је тражио инспирацију и знање. Тамо је он налазио своје најраније физичко поимање које сада обликује језик модерне науке”. (Михајло Пупин)

Сам формат изложбе, који представља омаж Пупиновом познатом експерименту, потпуно је јединствен. Експеримент и интерактивност многих експоната и каталога, ову изложбу чине достојном представљања Пупинове науке.

Највећу вредност Пупинове науке предствљају два искорака – један у истицању непознатих аспеката његовог научног и изумитељског рада, а други, кроз начин на који показујемо овај свет.

Наука и уметност, музеологија и наука, наука и телекомуникациони уређају, само су неки од путоказа којима можете видети Михајла Идворског Пупина изблиза.

.

Отварање изложбе

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно