ИЗЛОЖБА СРПСКА УМЕТНОСТ У ДЕСЕТ СЛИКА ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ У МУЗЕЈУ ХЕРЦЕГОВИНЕ ТРЕБИЊЕ 1‒26. ОКТОБАР 2015. ГОДИНЕ

У четвртак, 1. октобра 2015. у 19.00 сати у Музеју Херцеговине Требиње (Република Српска, Босна и Херцеговина) биће отворена изложба Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске коју су заједнички реализовали Галерија Матице српске из Новог Сада и Музеј Херцеговине Требиње.На отварању изложбе говориће Весељка Салатић, директорица Музеја Херцеговине Требиње, Снежана Мишић, виши кустос Галерије Матице српске и Зоран Милошевић, Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Града Требиња који ће изложбу званично отворити.

Изложба Српска уметност у десет слика из колекције Галерије Матице српске

Један од основних задатака Галерије Матице српске као националне галерије јесте промовисање српске националне уметности не само у Србији већ и изван њених граница. Изложбом дигиталних принтова на платну Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске кроз 10 ремек-дела српске уметности из Галеријске колекције се представља српска национална уметност настала у периоду од XVIII до XX века. Овим избором заступљени су радови неких од најзначајнијих представника српске уметности новијег доба: од Христофора Жефаровића, Димитрија Бачевића и Стефана Тенецког, преко Катарине Ивановић, Павла Симића, Паје Јовановића и Стевана Алексића, па до Саве Шумановића и Ивана Табаковића. Такође, заступљене су и различите теме, уметнички стилови и жанрови: религиозна композиција, портрет и аутопортрет, историјско сликарство, жанр сцене и др. Одабрана дела говоре о развоју српске уметности тога доба, о њеном процесу модернизације и укључивању у савремене европске уметничке токове, о темама, идејама и уметницима, али и о значају и вредности српске националне уметности и културне баштине.

С обзиром да је изложба Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српскезамишљена као популарно-едукативна, путујућа изложба, на основу оригиналних дела су израђени дигитални принтови на платну и пратећи двојезични (српско-енглески) каталог изложбе.

Аутор текста пратећег каталога изложбе је мср Снежана Мишић, виши кустос Галерије Матице српске.

Реализацију изложбе и пратеће публикације омогућио је Секретаријат за културу и јавно информисање АП Војводине.

Изложба ће бити отворена до 26. октобра 2015. године

Отварање изложбе

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно