Изложба СРПСКА УМЕТНОСТ У ДЕСЕТ СЛИКА. ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ 28. јуна 2105. у 18.00 сати у згради некадашње Препарандије (Главни трг 6) у Сентандреји (Мађарска)

У недељу, 28. јуна 2105. у 18.00 сати у згради некадашње Препарандије (Главни трг 6) у Сентандреји (Мађарска), свечано су отворене изложбе Српска уметност у десет слика. Из колекције галерије матице српске и Плави круг. (С)ликовања Данила Вуксановића, које су заједнички реализовали Галерија Матице српске из Новог Сада и Музеј Српске православне епархије будимске у Сентандреји.На отварању изложби говорили су: Коста Вуковић, кустос Музеја Српске православне епархије будимске у Сентандреји, Вера Пејић Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској, мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, мр Данило Вуксановић, уметник и Миклош Вершеги Нађ, градоначленик Сентандреје који је изложбе званично отворио, док је у музичком делу програма наступио Хор Славистичке катедре Факултета Етвеш Лорант у Будимпешти. Отварању изложби присуствовали су представници Српске православне епархије будимске у Сентандреји, Самоправе Срба и Српског института у Будимпешти, Матице српске, Библиотеке Матице српске и Галерије Матице српске, Народне библиотеке Србије, као и велики број сарадника и пријатеља, и представници медија.

Један од основних задатака Галерије Матице српске као националне галерије јесте промовисање српске националне уметности не само у Србији већ и изван њених граница. Изложбом дигиталних принтова на платну Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске кроз 10 ремек-дела српске уметности из Галеријске колекције се представља српска национална уметност настала у периоду од XVIII до XX века. Овим избором заступљени су радови неких од најзначајнијих представника српске уметности новијег доба: од Христофора Жефаровића, Димитрија Бачевића и Стефана Тенецког, преко Катарине Ивановић, Павла Симића, Паје Јовановића и Стевана Алексића, па до Саве Шумановића и Ивана Табаковића. Такође, заступљене су и различите теме, уметнички стилови и жанрови: религиозна композиција, портрет и аутопортрет, историјско сликарство, жанр сцене и др. Одабрана дела говоре о развоју српске уметности тога доба, о њеном процесу модернизације и укључивању у савремене европске уметничке токове, о темама, идејама и уметницима, али и о значају и вредности српске националне уметности и културне баштине.

С обзиром да је изложба Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српскезамишљена као популарно-едукативна, путујућа изложба, на основу оригиналних дела су израђени дигитални принтови на платну са украсним одговарајућим рамовима и пратећи двојезични (српско-мађарски и српско-енглески) каталог изложбе.

Аутор текста пратеће публикације и изложбе је мср Снежана Мишић, виши кустос Галерије Матице српске.

Реализацију изложбе и пратеће публикације омогућио је Секретаријат за културу и јавно информисање АП Војводине.

.

Отварање изложбе

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно