Изложба ЗАШТИТА КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКОГ НАСЛЕЂА БУДИМСКЕ И ТЕМИШВАРСКЕ ЕПАРХИЈЕ

2. децембар 2015. ‒ 30. јануар 2016. године

У среду, 2. децембра 2015. године у 12.00 сати у Великој сали Галерије Матице српске биће отворена изложба Заштита културно-историјског наслеђа Будимске и Темишварске епархије и представљена истоимена публикација, која је резултат сарадње Галерије Матице српске и Покрајинског завода за заштиту споменика културе. Изложба је организована поводом обележавања 65 година од почетка рада првог конзерватора у Галерији Матице српске (1950–2015) и 65 година од оснивања Покрајинског завода за заштиту споменика културе (1951–2016).

Присутнима ће се обратити Његово прeосвештенство Господин Лукијан, епископ будимски и администратор темишварски, о изложби и сарадњи на пројекту заштите културно-историјског наслеђа Будимске и Темишварске епархије говориће мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе, а изложбу ће отворити Славиша Грујић, покрајински секретар за културу и јавно информисање. 

Изложбом је представљен преглед резултата истраживања и заштите споменика српске културе у Мађарској и Румунији, као и текући пројекат Истраживање и заштита културног наслеђа Будимске и Темишварске епархије 2013‒2017. који се заснива на вишегодишњој успешној сарадњи Галерије Матице српске и Покрајинског завода за заштиту споменика културе са Будимском епархијом и њеним Музејом у Сентандреји и са Темишварском епархијом и њеним музејом у Темишвару.

Посебан сегмент изложбе је посвећен раду истраживача и конзерватора на уметничким делима, ентеријерима цркава, пописима, документацији и капиталним књигама који je током деценија оставиo значајан траг. Од првих конзервација икона из српских цркава у Мађарској које су 1973. приказане на изложби у Галерији Матице српске прошло је преко четрдесет година добре стручне, научне и колегијалне сарадње. Резултати конзерваторске делатности су сумирани и представљени у уводном тексту истоимене пратеће публикације изложбе који потписују мр Тијана Палковљевић Бугарски и Зоран Вапа, челни људи две установе културе.

Текући конзерваторски пројекти у Мађарској и Румунији су везани за Темишвар и Сентандреју, два значајна српска културно-историјска средишта: конзервација иконостаса манастира Бездина, иконостаса некадашње Саборне српске цркве у Будиму и Преображенске цркве у Сентандреји, као и историјско-уметничког фонда Епископског двора у Темишвару. О њима су у публикацији писали: др Даниела Королија Црквењаков из Галерије Матице српске и колеге из Покрајинског завода за заштиту споменика културе: Дејан Радовановић, др Богдан Јањушевић и Оливера Брдарић.

Такође, изложено је и неколико предмета који су у процесу конзервације односно након извршених конзерваторских радова како би се илустровали проблеми заштите наслеђа и резултати посвећеног рада тима стручњака.

Отварање изложбе

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно