ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2015 25. јун – 5. септембар 2015. У 21.00 САТ ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ И СПОМЕН-ЗБРИКА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

У уторак 23. јуна 2015. године у 13.00 сати у заједничком врту Галерије Матице српске и Спомен-збирке Павла Бељанског одржаће се конференција за новинаре поводом отварања манифестацијеЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2015. О свечаном отварању и програму који ће се реализовати током лета, говориће мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Милица Орловић Чобанов, руководилац Музеолошког одељења Спомен-збирке Павла Бељанског. Током лета, сваког четвртка у термину од 21.00 до 23.00 сата, заједнички врт Галерије Матице српске и Спомен-збирке Павла Бељанског отвориће врата свима онима који су расположени да се на неконвенционалан начин упознају са делима српске националне уметности, да упознају културу различитих земаља и народа и да се у пријатном амбијенту врта опусте уз филмове, музику, плес, путописне приче, освежење и дружење.
Поводом свечаног отварања, у четвртак 25. јуна 2015. године у 21.00 сат, биће приређен концерт „Jazzvocalclassic, у извођењу Александар Дујин Оркестра и специјалне гошће ВладанеМарковић, једног од најбољих џез вокала млађе генерације.

Галерија Матице српске и Спомен-збирка Павла Бељанског (Трг галерија 1−2, Нови Сад) и овог лета настављају са програмом ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2015. који се са великим успехом реализује од 2012. године. Са жељом да се и ове године суграђанима понуди занимљив и разноврстан културно-уметнички програм у врелим летњим вечерима, пројекат је употпуњен новим садржајима који промовишу културе европских и светских народа. 

Поводом свечаног отварањау четвртак 25. јуна 2015. године у 21.00 сат, биће приређен концерт„Jazz vocal classic“, у извођењу Александар Дујин Оркестра и специјалне гошће ВладанеМарковић, једног од најбољих џез вокала млађе генерације.

На отварању ће говорити мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Милица Орловић Чобанов, руководилац Музеолошког одељења Спомен-збирке Павла Бељанског док ће свечаности присуствовати представници амбасада и њихових културних центара из различитих земаља Еврoпе и света, државни званичници, многобројни пријатељи, колеге и сарадници галерија.  

Током лета, сваког четвртка у термину од 21.00 до 23.00 сата, заједнички врт Галерије Матице српске и Спомен-збирке Павла Бељанског отвориће врата свима онима који су расположени да се на неконвенционалан начин упознају са делима српске националне уметности, да упознају културу различитих земаља и народа и да се у пријатном амбијенту врта опусте уз филмове, музику, плес, путописне приче, освежење и дружење.

Програм манифестације приређен је у сарадњи са бројним сарадницима и пријатељима Галерије Матице српске и Спомен-збирке Павла Бељанског, као што су Аустријски културни форум у Београду, Амбасада САД и Амерички кутак, Нови Сад, Француски институт у Србији и Међународни филмски фестивал „Cinema city“, „Александар Дујин Оркестра“ са гошћама Владаном Марковић и Тањом Јовићевић, Capoeira Aкадемија и Удружење „Тодо танго“, група JeuNS, др Лазар Трифуновић, Маја Тишма, Горан Вукчевић и Тамара Огњевић.

ПРОГРАМ
ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2015.
25. јун –  5. септембар 2015. године у 21.00 сат
у21.00 сат

25. јун 
Свечано отварање – Концерт „Jazzvocalclassic
АлександарДујинОркестраиВладанаМарковић
Поводом свечаног отварања ЛЕТА У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2015.
Галерија Матице српске и Александар Дујин Оркестра приређују концерт светске музике са Владаном Марковић, једним од најбољих џез вокала млађе генерације. Композиције углавном main-streamоријентације урађене су у модернијим аранжманима и прилагођене оркестру који их изводи на узбудљив и ауторски начин.

2. јул
Филмско вече Велики музеј
Аустријски културни форум у Београду
У сарадњи са Аустријским културним форумом у Београду, Галерија Матице српске ће, у оквиру филмске вечери, приказати документарни филм Велики музеј, који на занимљив и духовит начин даје поглед иза кулиса у реконструкцију и функционисање чувеног Уметничко-историјског музеја у Бечу. Филм посматра различите процесе приликом стварања савршеног амбијента за уметност, а кроз приче запослених сазнајемо многе занимљивости и учимо пре свега о оданости професији и послу.

9. јул
Отварање изложбе Поклон-збирка Вере Зарић
Изложбом Поклон-збирка Вере Зарић Галерија Матице српске представља дар новосадске уметнице која је од 1999. до 2013. године Галерији поклонила 121 уметничко дело и тиме постала њен Велики добротвор. Слике и цртежи градова, митолошке и религиозне композиције, као и документарне фотографије приказују богато стваралаштво и уметнички живот Вере Зарић, која је на уметничкој сцени присутна већ четири деценије.

16. јул
Путописна прича Хаџилук ‒ др Лазар Трифуновић
У организацији Галерије Матице српске путописну причу о ходочашћу у Свету земљу представиће др Лазар Трифуновић. Хаџилук или ходочашће подразумева путовање на свето место из верских разлога. За хришћане, хаџилук је одлазак на поклоњење Христовом гробу. Међутим, хаџилук подразумева много више од тога јер је то одлазак у Свету земљу.

23. јул
120 година филма: мини-циклус Мартина Скорцезеа
Филмови: Hugo и The Bend
Амбасада САД и Амерички кутак, Нови Сад
Поводом 120 година од настанка филма, у сарадњи са Амбасадом САД и Америчким кутком, Нови Сад, Спомен-збирка приказује два остварења редитеља Мартина Скорцезеа. Авантуристичка драмаHugo прати дванаестогодишњег Игоа, који води скривени живот у Паризу радећи на очевом пројекту – механичком човеку. Музички документарац The Last Waltz, о опроштајном концерту рок групеTheBend, у Сан Франциску, приказује многобројне познате извођаче попут Боба Дилана, Вана Морисона и Мади Вотерс.

30. јул 
Путописна прича Камичак у Индонезији ‒ Маја Тишма 
Не тако давне 2013. године новосадска студенткиња са надимком Камичак упустила се у велику авантуру на другом крају планете. Њена радозналост одвела ју је у Индонезију, у Малајско-филипинском архипелагу, где је била укључена у пројекат студентске организације AIESEC. У организацији Спомен-збирке Павла Бељанског, Маја Тишма ће с публиком поделити незаборавне утиске са свога путовања.

6. август
Латино вече у врту галерија
CapoeiraAkademijа и Удружење Тодо танго 
Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија Матице српске у сарадњи са CapoeiraAkademijom и Удружењем Тодо танго приређују Латино вече. Чланови Capoeira Академије представиће холистичку, експресивну уметничку форму бразилског плеса, све заступљенију у савременим извођачким дисциплинама, кроз презентацију и перформанс „Уметност, врлина и вештина“. Удружење Тодо Танго ће вас провести кроз најзначајније видове аргентинске културе. Танго музика и плес су један велики део аргентинске културе и биће представљени перформансом „Сва лица танга“, који илуструје најснажније емоције аргентинске нације у доба војне хунте и економске кризе.

13. август
Путописна прича На стазама Свете Горе атонске ‒ Горан Вукчевић
У организацији Галерије Матице српске путописну причу о Светој Гори представиће новосадски редитељ Горан Вукчевић, који је током протекле две и по деценије походио јединствену земљу монаха на полуострву Атос. Током бројних посета светогорским монашким братствима упознао је многе знамените светогорце који су обележили другу половину XX века у њеној историји. Објективом и речју овековечио је део доживљеног на овим поклоничким путовањима.

20. август
Филмски маратон у врту галерија
Филмови: Млади песник и Алиса у земљи чуда
CinemaCity, Француски институт у Србији, Амбасада САД и Амерички кутак, Нови Сад 
Галерија Матице српске и Спомен-збирка Павла Бељанског у сарадњи са CinemaCity, Француским институтом у Србији, Амбасадом САД и Америчким кутком, Нови Сад, приређују филмски маратон. Француски филм Млади песник доноси причу о Ремију, тек изашлом из тинејџерског доба, који сања да постане песник и узбуди свет својим снажним и незаборавним стиховима... Авантуристичка фантазијаТима Бартона Алиса у земљи чуда враћа деветнаестогодишњу Алису у магични свет из детињства, како би окончала тиранску владавину Црвене Краљице...

27. август
Афро-поп вече –концерт групеJeuNS
Инспирисан музиком афричких и франкофоних уметника (Doba Caracol, Lokua Kanza, Zap Mama, Angélique Kidjo...), осмочлани састав JeuNS интерпретира и ствара музику пуну позитивне енергије. Спомен-збирка и група JeuNS приређују музички концерт уз мешавину различитих стилова: афро-попа, латино и реге ритмова, као и препознатљиве вокале на француском језику.

3. септембар
Немањинезлатневиљушкеилиохрањењунепријатеља ‒ТамараОгњевић
Да ли су фамозне виљушке великог жупана Стефана Немање историјска чињеница или је реч о још једној легенди? Зашто је већина гозби у прошлости била својеврсно гастрономско позориште које је за циљ имало да импресионира потенцијалне непријатеље? Кроз гастрохеритолошке огледе, у сарадњи са Спомен-збирком Павла Бељанског, води нас историчарка уметности Тамара Огњевић.

5. септембар 
Свечано затварање – Концерт „Souljazzjourney
Александар Дујин Оркестра и Тања Јовићевић
Поводом свечаног затварања, Галерија Матице српске и Александар Дујин Оркестра приређују концерт ауторске музике Александра Дујина и Тање Јовићевић, једног од најбољих џез и соул вокала ових простора која је сарађивала са многобројним музичарима, бавећи се различитим музичким жанровима. Поред ауторске музике извешће и џез, евергрин, поп и соул стандарде.

 

Реализацију манифестације ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2015. омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу и јавно информисање АП Војводине и Управа за културу Града Новог Сада.

Сваки програм биће посебно најављен, а детаљне описе и најаве програма као и фотографије са сваког реализованог програма моћи ћете да пронађете на Facebook профилу Галерије Матице српскеhttps://www.facebook.com/pages/Galerija-Matice-srpske/132189313478014 и на Twitter профилуhttps://twitter.com/galmaticesrpske, као и на Facebook профилу Спомен-збирке Павла Бељанског 
https://www.facebook.com/spomenzbirka.pavlabeljanskog.

Програми

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно