НОЋ СА ДИРЕРОМ у Галерији Матице српске у оквиру пратећег програма изложбе Албрехт Дирер и његови савременици. Тријумфална поворка цара Максимилијана I
Петак, 25. децембар 2015. године од 18.00 до 24.00 сата

У сусрет младима али и свима онима који желе да се забаве и уживају у уметности на другачији начин, Галерија Матице српске организује НОЋ СА ДИРЕРОМ као део пратећег програма изложбе Албрехт Дирер и његови савременици. У петак, 25. децембра 2015. године од 18.00 сати до поноћи посетиоци ће кроз богат програм током целе вечери моћи да: сазнају да ли је Дирер први стручњак за брендирање, открију уметничка дела стара пет векова кроз кустоско тумачење, учествују и присуствују додели награда добитницима наградне игре Дирер и ја, уживају у ренесансном плесу и забаве се уз перформанс и музички DJ наступ.

Програм:

18.00 сати
Предавање ДА ЛИ ЈЕ ДИРЕР ПРВИ „СТРУЧЊАК ЗА БРЕНДИРАЊЕ“?
(Немања Миленковић, Brendon&Brenda, Нови Сад)
Према речима Вали Олинса, чувеног стручњака за брендирање, постоје три основна разлога због чега се на реч бренд, а нарочито када се тај термин користи у култури, многима „диже коса на глави“: семантика, незнање и снобизам. На принципима Платонове реченице да „све ново је само заборављено старо“, Немања Миленковић, историчар и менаџер у медијима по вокацији а стручњак за брендирање у пракси, представиће своје виђење брендирања кроз историју као давно започетог процеса, а Албрехта Дирера као једног од првих који је то и свесно примењивао.

19.00 сати
Кустоско тумачење изложбе АЛБРЕХТ ДИРЕР И ЊЕГОВИ САВРЕМЕНИЦИ. ТРИЈУМФАЛНА ПОВОРКА ЦАРА МАКСИМИЛИЈАНА I
Албрехт Дирер (1471–1528) је највећи немачки сликар, али уједно и првенствено један од водећих интелектуалаца европске ренесансе чији је стваралачки геније померио границе уметности с почетка XVI века. Кључну улогу је имао у развоју европске графике и ренесансе уметности. Увек у сржи историјске расправе, у непосредном односу с кнежевима и царевима, спреман на честа путовања, саговорник уметника и мислилаца, ангажовани учесник великих историјских догађаја свог доба, Дирер је личност неисцрпне привлачности.

19.15–20.00 сати
РЕНЕСАНСНИ ПЛЕС
Плесни клуб „Фиеста“ из Новог Сада ће плесом и музиком дочарати атмосферу ренесансних дворова. Уз причу о историјату и карактеристикама ренесансних игара посетиоци ће бити у прилици да научне основне кораке кадрила и забаве се уз ренесансну музику и плес.

20.00–20.30 сати
Додела награда добитницима наградне игре ДИРЕРИ И ЈА
Током трајања изложбе Галерија Матице српске је покренула „акцију селфи фотографија“ у жељи да подстакне посетиоце на размишљање о самопрезентацији некад и сад. У наградној игри Дирер и ја су учествовали сви они који су фотографије са изложбе поставили на друштвене мреже под хештегом #DireriJa. Награда ће бити додељена у три категорије: најоригиналнија фотографија, фотографија са највише „свиђања“, нај„уметничка“ фотографија.

21.00–24.00 сата
Перформанс ИДЕНТИТЕТ
Организација „Ново културно насеље“ из Новог Сада представиће перформанс Идентитет посвећен изложби Албрехт Дирер и његови савременици а потом ће публику забавити кроз музички наступ DJ-a све до поноћи.

Улаз на догађај је бесплатан.

Линк

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно