ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПАРАЛЕЛЕ ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ 4. новембар 2015.

У среду, 4. новембра 2015. године у Галерији Матице српске је одржана завршна конференција трогодишњег периода (2012‒2015) сарадње српских и италијанских институција на локалном развоју у области заштите и валоризације културног наслеђа коју организују Секретаријат за културу и информисање Аутономне покрајине Војводине, Галерија Матице српске и Покрајински завод за заштиту споменика културе, Петроварадин.
Два дана пред почетак конференције у сталну поставку Галерије Матице српске су враћене српске иконе прве половине XVIII века које су биле представљене на изложби у оквиру овог пројектау Националној галерији Умбрије у Перуђи од 23. јула до 25. октобра 2015. године ‒ Српске иконе између традиције и модерности. Паралеле / Icone serbe fra tradizione e modernità. Paralleli / Serbian Icons between Tradition and Modernity. Paralels.
Конференцијом је завршен трогодишњи период (2012‒2015) сарадње италијанских и српских институција посвећених истраживању, заштити, презентацији и промоцији културног наслеђа у контексту одрживог развоја. Активности су биле везане за изложбе са представљањем уметности преломних раздобља у две земље: ренесансе у Италији и барока у Србији, одржане у Галерији Матице српске у Новом Саду (Хуманизам и ренесанса у Централним Апенинима. Паралеле, 2013) и Националној галерији Умбрије у Перуђи (Зографи. Српске иконе између традиције и модерности. Паралеле, 2015). Кроз изложбе и пратеће каталоге истраживане су карактеристике и паралеле ова два наизглед удаљена културно-историјска раздобља. Такође, пажња је посвећена и управљању и едукативним програмима у музејима, науци у конзервацији и рестаурацији, интегралној заштити наслеђа и његовој презентацији. Све ово је реализовано кроз мулдитисциплинарну сарадњу бројних институција уз укључивање тема из области економије, науке, туризма, старих заната и других, а кроз њих су сагледани и други видови заштите и промоције територија са великим културним потенцијалом.

На конференцији у Галерији Матице српске учесницима се обратио Славиша Грујић, секретар за културу и јавно информисање Аутономне покрајине Војводине и управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић Бугарски, која је представила резултате сарадње а затим су се обратили представници италијанских и српских институција који су учествовали у пројекту. О заштити и валоризацији наслеђа у оквиру актуелне реформе Министарства за културна добра и активности и туризам Италије говорила је Луиза Монтевеки, регионални секретар за Умбрију из Министарства за културна добра и активности и туризам (Италија), а Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе о реформи система заштите културног наслеђа у Србији, повлачећи паралеле између различитих модела. Илијас Тасијас, координатор интеррегионалног територијалног пакта Апенино Ћентрале (Италија) је говорио о културном наслеђу у оквиру политике међународне сарадње, док је Алесандра Ланћоти, професорка Правног факултета Универзитета у Перуђи (Италија) одржала кратко предавање на тему правних аспеката покретања економских активности кроз заштиту културног наслеђа. Конференцији су присуствовали и представници културних и научних установа из Новог Сада и Италије: проф. Франко Нућарели, саветник у скупштини Перуђе, проф. др Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду, Владимир Копицл, директор Завода за културу Војводине, проф. др Павле Секеруш, професор на Филозофском факултету у Новом Саду, Милан Радуловић, директор Музичке омладине Новог Сада, др Даниела Королија Црквењаков, координатор пројекта испред Галерије Матице српске.

Након сумирања резултата, скупу се придужио и амбасадор Републике Италије у Србији, Њ. Е. Ђузепе Манцо, који је похвалио резултате постигнуте у протекле три године, истакавши као посебну вредност стабилно и врло широко партнерство институција. Најава потписивања новог Протокола о сарадњи за период 2016‒2018 је уприличена у Влади АП Војводине, где је покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујића примио италијанског амбасадора и учеснике конференције Паралеле.

Програм

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно