Изложба
ДОБРОВИЋ, ШУМАНОВИЋ, КОЊОВИЋ, ШУПУТ – ЕВРОПСКИ КОНТЕКСТИ
у Галерији Македонске академије наука и уметности, Скопље, Македонија
5. октобар – 25. новембар 2016. године

У среду, 5. октобра 2016. године у 19.00 сати у Галерији Македонске академије наука и уметности (МАНУ) у Скопљу свечано је отворена изложба Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут – Европски контексти, коју је Галерија Матице српске реализовала у оквиру међународне сарадње. На отварању изложбе говорили су: академик Газанфер Бајрам, шеф ликовног одељења МАНУ, академик Таки Фити, председник МАНУ, Њ. Е. Душанка Дивјак Томић, амбасадорка Републике Србије у Македонији, Марко Деспотовић, представник Министарства културе и информисања Републике Србије, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и академик Влада Урошевић, који је изложбу званично отворио. Отварању изложбе је присуствовала Елизабета Канческа Милевска, министарка културе Македoније и представници дипломатског кора.

Галерија Матице српске је приредила изложбу у сарадњи са Македонском академијом наука и уметности, Српском академијом наука и уметности и Амбасадом Републике Србије у Македонији, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, а у жељи да се македонској јавности представи Галерија Матице српске и део уметничке колекције коју Галерија баштини.

Изложба обухвата дела четворице уметника – Петра Добровића (1890−1942), Саве Шумановића (1896−1942), Милана Коњовића (1898−1993) и Богдана Шупута (1914−1942) – који су својим деловањем обележили српску уметност прве половине XX века. Наведени уметници, рођени у различитим градовима панонске равнице – Винковцима, Сиску, Печују и Сомбору, су у неком периоду, својом уметношћу и животним путем били везани за Нови Сад и Матицу српску те им се дела налазе у колекцији Галерије Mатице српске. Сва четворица школовала су се у Паризу, центру савремених уметничких тенденција и потом се вратили у отаџбину, те њихово стваралаштво упућује на европске контексте српске модерне уметности. Изложба је настала из два разлога: потребе да свако време о уметницима, делима и уметничким појавама размишља на свој начин и жеље да се јавности прикажу дела из фонда Галерије Матице српске која су након формирања сталних поставки остала у депоу. Изложена су 42 дела – 36 слика и 6 графика − из фонда Галерије Матице српске, подељена у 4 сегмента (за сваког аутора по један) која прате текстуалне и потписне легенде, биографије и фотографије уметника и хронологије њихових животних путева, као и документарни филмови (из документације Спомен-збирке Павла Бељанског) о четворици уметника.  

Изложбу прати и двојезични (српско-енглески и македонско-енглески) каталог са расправним текстом, репродукцијама свих изложених дела, биографијама и хронологијама четворице уметника.

Изложба је реализована у оквиру програма међународне сарадње под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Реализацију изложбе омогућили су: Sava Osiguruvanje, a.d., Еуростандард Банка и Zegin doo.

Изложба је отворена до 25. новембра 2016. године.

Радно време Галерије МАНУ: сваког радног дана од 10.00 до 14.00 сати и од 17.00 до 20.00 сати; суботом и недељом од 17.00 до 20.00 сати.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно