Изложба
ЈЕДНА ФРАНЦУСКА ЕПИЗОДА САВЕ ШУМАНОВИЋА
поводом обележавања месеца Франкофоније 2016.
и
120-годишњице рођења Саве Шумановића
25. март ‒ 7. мај 2016.

У петак, 25. марта у 19.00 сати у Галерији Матице српске свечано је отворена изложба Једна француска епизода Саве Шумановића, настала у сарадњи са Галеријом слика „Сава Шумановић” у Шиду, Француским институтом у Србији и проф. др Лидијом Мереник, историчарком уметности. На отварању изложбе говориле су мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Весна Буројевић, директорица Галерије слика „Сава Шумановић”, проф. др Лидија Мереник, историчарка уметности док је изложбу званично отворио господин Жан-Батист Кизен, директор Француског института у Србији.

На изложби се представљају 24 уметничка дела Саве Шумановића из колекцијa Галерије слика „Сава Шумановић” у Шиду, Галерије Матице српске и из приватног власништва. Изложенa дела (слике и цртежи) настала 1929. године у Паризу један су сегмент Шумановићевог рада који заузима значајно место у раствељавању стваралачког пута овог уметника.

Париз као центар уметничког и културног живота Европе привлачио је бројне српске уметнике међу којима је био и Сава Шумановић. Током двадесетих година XX века у Паризу је боравио три пута. Како је изгледала његова последња париска епизода?

Шумановић је отпутовао у Париз у јесен 1928. године након успешне самосталне изложбе у Београду на којој је представио своје париске радове, чувене слике Пијана лађа и Доручак на трави, као и шидске пејзаже настале те године. Критика и публика су поздравили изложбу, све слике су распродате што је Шумановићу омогућило да по трећи и последњи пут борави у Паризу. По доласку, пронашао је простор за нови атеље који је својим мистичним светлом навео Шумановића да слика у новом стилу. Такође, почео је да употребљава сликарски нож уместо четкице стварајући материју од густих наноса боје. Светло и боја добили су ново значење на његовим сликама. Према речима самог сликара, последњи боравак у Паризу био му је најлепши. Учествовао је и уживао у уметничком и боемском животу европске престонице културе. Боравећи у кафанама на Монпарнасу, дружио се са уметницима из целог света. Сликао је пејзаже из околине Париза, обалу Сене, чувени Луксембуршки парк, призоре из Нормандије, затим актове најпознатијих париских модела – Кики и Ајше, али и призоре кафана и париских ноћи. Међутим, услед општих и личних прилика Шумановић који се некада изјашњавао као велики франкофил постао је разочаран, и свој француски потпис је заменио ћириличним. У марту 1930. године заједно са мајком напустио је Париз и вратио се у Шид.

Изложбу прати двојезична (српско-француска) публикација Једна француска епизода Саве Шумановића коју потписују Весна Буројевић, директорица Галерије слика „Саве Шумановића” у Шиду и др Лидија Мереник, историчарка уметности, професор на Филозофском факултету у Београду.

Током трајања изложбе приређен је богат пратећи програм намењен како млађој тако и старијој публици: предавања, стручна вођења, едукативне и креативне радионице за децу и младе као и једно музичко вече.

Аутори изложбе су: мр Тијана Палковљевић Бугарски, Весна Буројевић и проф. др Лидија Мереник.
Кустос изложбе је Јелена Огњановић.
Сарадници на пратећем програму су: Мирослава Жарков, кустос и Станислава Јовановић, историчар уметности.

Реализацију изложбе омогућило је Министарства културе и информисања Републике Србије.

Изложба је отворена до 7. маја 2016. године.

Радно време Галерије Матице српске за публику је уторак‒субота: 10.00‒18.00 и петак: 12.00‒20.00.

 

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ
           
Током трајања изложбе приређен је богат пратећи програм намењен како млађој тако и старијој публици: предавања, стручна вођења, едукативне и креативне радионице за децу и младе као и једно музичко вече.

Сваког дана кустоска вођења у 12.00 и 17.00 сати

Предавања и тумачења изложбе петком у 18.00 сати:

1. април 2016.
Предавање ПОСЛЕДЊИ ПУТ У ПАРИЗУ
Весна Буројевић, директорица Галерије слика „Сава Шумановић” у Шиду

Сава Шумановић је у јесен 1928. године у Париз отпутовао срећан након успеле и распродате самосталне изложбе у Београду. Поред ремек-дела која је донео из Париза, као што су Пијани броди Доручак на трави, на поменутој изложби нашло се и двадесетак пејзажа насталих тог лета у Шиду. Изненадна инспирација околином, која му до тада није била интересантна, имала је далеко већи значај за његов даљи рад него што се у почетку дало претпоставити. Живот Саве Шумановића током тог последњег боравка у Паризу, његове дилеме, стрепње и намере биће предмет предавања.

8. април 2016.
Предавање МОДЕРНА СЛИКА ЖЕНЕ ‒ ОТКРИВАЊЕ ЉУДСКОГ ТЕЛА
Јелена Огњановић, кустос Галерије Матице српске

Шта је представљало модерну слику жене двадесетих и тридесетих година прошлог века? Богатије грађанке у српској средини угледале су се на моду и начин живота Парижанки, које почињу да носе широку и комфорнију одећу, панталоне и кратке фризуре. Захваљујући све већој еманципацији жена након Првог светског рата, њихова одећа их све више и више „открива” али их и ослобађа претходних стега. Са друге стране, женско тело у европској уметности откривено је у форми акта веома давно, а крајем XIX све више се појављује и на срспкој уметничкој сцени. Своју експанзију акт ће доживети на платнима Саве Шумановића којем у Паризу позирају чувени модели Кики де Монпарнас и Ајша.

8. април 2016. од 21.00 до 24.00 сата
Музичко вече ФРАНЦУСКИ БАР У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ
Концерт Александар Дујин Оркестра са солистима
Вањом Манић Матић, Бојаном Буквићем и Теодором Вујић

Инспирисани Шумановићевом сликом Бар у Паризу покушаћемо да на специјалној музичкој вечери дочарамо атмосферу једног француског кафеа и уживамо у музици двадесетих година прошлог века. Посетиоци ће бити у прилици да чују добро познате француске шансоне у џез маниру које ће извести Александар Дујин Оркестра са солистима Вањом Манић Матић, Бојаном Буквићем и Теодором Вујић. Такође, имаће прилику да уживају у причи о једној француској епизоди Саве Шумановића.

 

15. април 2016.
Предавање ЈЕДНА ГОДИНА У ЖИВОТУ САВЕ ШУМАНОВИЋА
Проф. др Лидија Мереник, историчарка уметности, Филозофски факултет, Београд

„Временски кратак период, од почетка 1929. до пролећа 1930. године, одликују три тематска типа слике: први је акт, други је пејзаж, трећи је градски призор или мотив мале градске приче. Тада настаје укупно тридесетак слика за које данас знамо. Жанр градских париских призора јединствен је и краткотрајан у Шумановићевом делу, али идејно подстицајан за његову доцнију серију шидске хронике. Шумановић слика серију пејзажа Париза и околине и неколико бриљантних актова, чија је кулминација слика Црвени ћилим”. О делима насталим током тог кратког, последњег боравка у Паризу и утицајима која су та дела имала на његово касније стваралаштво говориће проф др Лидија Мереник.

22. април 2016.
Предавање ПАРИЗ КАО ИНСПИРАЦИЈА
Станислава Јовановић, историчарка уметности

Париз као доминантан центар уметности и културе током прве половине ХХ века постаје и крајње одредиште школовања и живота младих генерација српских уметника. Ова европска престоница им је понудила један другачији доживаљај живота, са својим непрегледним булеварима, величанственим споменицима и црквама, мостовима и Сеном, и другим познатим симболичним тачкама града. Ови „париски истомишљеници” за мотиве својих радова бирају општа места париских крајолика, али и интимне, личне погледе на град, настале као доживљај немог посматрача, странца и неког ко не припада „спектакуларном граду”. Радови прве генерације српских уметника у Паризу, Надежде Петровић, Милана Миловановића и других „паризлија” међуратне генерације говоре о снажном утиску једне метрополе, која се није могла видети ни доживети у родној Србији.

6. мај 2016.
Стручно тумачење изложбе
Мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске

На изложби су представљена 24 дела Саве Шумановића настала током његовог последњег боравка у Паризу. Те 1929. године Шумановић напушта свој претходни начин сликања, а боја и светло добијају ново значење на његовим делима. Такође, две теме – пејзаж и акт, које интензивно слика током овог боравка, постаће трајна инспирација и након повратка у Шид. Колико је била важна 1929. година у животу и стваралашту Саве Шумановића, публика ће имати прилике да чује на стручном тумачењу изложбе.

 

7. мај 2016.
Поводом затварања изложбе
17.00 сати: Стручно тумачење изложбе
Јелена Огњановић, кустос Галерије Матице српске
 и додела награда за најкреативнију фотографију Француска епизода

18.00 сати:Предавање ЛА КУПОЛ или БАНКЕТ СЛИКАРА НА ПУПКУ СВЕТА
Mср Тамара Огњевић, Артис центар, Београд

Париску искуство Саве Шумановића неодвојиво је од уметничког Монпарнаса у епохи арт декоа, лудих двадесетих година минулог века, када је свет потресен застрашујућим искуством Великог рата, мењао свој лик у потпуности. Као метафизичка престоница европске цивилизације, Париз је и аутентична позорница културне револуције чији су носиоци уметници, писци, мислиоци и бонвивани окупљени у специфичном миљеу Монпарнаса и његових чувених локала „Ла Ротонд”, „Ле Дом” и „Ла Купол”, без којих би историја уметности и књижевности, музике и филозофије, али и гастрономије и политике имала сасвим другачији ток. Ово је прича о једном култном локалу и несвакидашњем банкету иза чијег имена се крије веровање да дело добро нахрањеног и напојеног уметника доноси просперитет кафеџији. Њено средиште чини аутентично париска култура живљења у јавном простору, која најдиректније упливише у креативне процесе трајно их инкорпорирајући у сопствени идентитет као првокласни  уметнички „зачин”. По завршетку предавања посетиоци ће се моћи „зачинити” у складу са изјавом Кики од Монпарнаса да су парче хлеба, лук и чаша вина све што је потребно за удобан живот једног уметника на Монпарнасу.

 

Едукативне радионице за децу и младе
САВИНЕ ПАРИСКЕ АВАНТУРЕ
од 28. марта до 15. априла

Едукативне радионице намењене деци основношколског и средњошколског узраста, баве се причом уметника Саве Шумановића у Паризу. Кроз неколико Шумановићевих авантура, деца и млади ће сазнати више о везама између српске и француске културе у првој половини XX века и обогатити свој речник новим речима на француском језику.
За посету и учешће у едукативним радионицама потребно је заказати термин на телефон 021 4899 014 или 021 4899 018.

 

Креативне радионице за децу суботом
БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН СЛИКАР САВА ШУМАНОВИЋ
26. март, 2, 9, 16. и 23. април 2016. године

Циклус креативних радионица за децу посвећен је сликару Сави Шумановићу, његовим путовањима у Париз и занимљивим авантурама које је тамо доживео. Кроз неколико епизода из Савиног живота, деца ће сазнати ко је био овај сликар, како је проводио време у Паризу и истовремено упознати француску културу и уметност прве половине XX века. У креативном делу радионица малишани ће приказати по једну епизоду из живота сликара и на крају добити своју малу сликовницу о Сави Шумановићу.

У креирање и реализацију радионица укључен је стручни тим: кустоси-едукатори, сарадници из области педагогије и студенти педагогије са Одсека за педагогију Филозофског факултета у Новом Саду.

Радионице се одржавају сваке суботе од 11.00 до 12.30 сати, а намењене су деци узраста од 5 до 11 годинаЦена улазнице је 150.00 динара.

 

26. март 2016.
Епизода 1 – САВИНЕ ДЕЧАЧКЕ ВРАГОЛИЈЕ
У првој епизоди о Сави Шумановићу малишани ће се упознати са детињством овог великог сликара. Кроз авантуре о Савином одрастању видеће како је изгледао живот једног дечака у варошици, како се он играо и проводио своје слободно време. Такође, сазнаће и какве су „невоље” и враголије пратиле малог Саву. Након тога, деца ће испричати како се они проводе и забављају, када су несташни, а своје приче ће упоредити са детињством нашег сликара. У креативном делу радионице започеће своју сликовницу о Сави Шумановићу и насликати прву епизоду.

2. април 2016.
Епизода 2 – ПРВИ ПУТ У ПАРИЗУ
Друга епизода говори о Савином првом сусрету са великом европском престоницом ‒ Паризом. Малишани ће кроз игру сазнати шта је све лепо и значајно Сава могао видети и доживети у овом граду уметности. Разговараћемо о нашим доживљајима приликом сусрета са новим и непознатим местима и о емоцијима која она буде у нама. Савин доживљај и утисак Париза деца ће дочарати у другој епизоди сликовнице.

9. април 2016.
Епизода 3 – САВА МЕЂУ ВЕЛИКИМ СЛИКАРИМА
О томе како се Сава уклопио у нову средину и како су га париски сликари прихватили, малишани ће чути у трећој епизоди о његовом животу. Кроз причу о томе како је своју уметност приказивао и излагао, упознаће се са његовом најславнијом сликом Пијана лађа, као и уметничким радом који је трајно остао на стубу једног француског ресторана. Такође, малишани ће кроз причу сазнати на којем је језику Сава разговарао са својим француским пријатељима, што ће бити и повод да науче неколико речи на француском језику. Своју сликовницу испуниће сценом дијалога између Саве и пријатеља.

16. април 2016.
Епизода 4 – СА МАМОМ У ЛУВРУ...
Четврта епизода ће малишанима отворити врата једног великог музеја и дати им прилику да прошире своја знања о музејима и галеријама. Научиће која се славна уметничка дела чувају међу зидовима некадашњег дворца „Лувр” и упознати се са уметницима који су их створили. Такође, сазнаће да је Сава често одлазио у овај музеј и тражио инспирацију међу старим мајсторима, као и о његовој „специјалној” посети када је први пут одвео своју мајку у Лувр. На крају радионице, деца ће се поистоветити са причом и приказати себе заједно са родитељима у простору овог великог музеја. 

23. април 2016.
Епизода 5 – У РОДНОМ ШИДУ...
После париских авантура, причом ћемо се заједно са Савом вратити у његов родни Шид. Малишани ће сазнати како је након свих могућности и доживљаја које је нудио велики град, сликар пронашао инспирацију у свом родном крају, у природи и сеоској идили. Разговараћемо како је публика прихватила његове слике када се вратио из Париза и како је позитивна и негативна критика утицала на њега. Ово ће бити повод да причамо како критика може да утиче на наша осећања и како треба да је прихватимо. Последњу страну своје сликовнице испунићемо шидским пејзажем са кућом Саве Шумановића. 

 

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 0214899014 и Јелени Огњановић на 0214899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

Најаве и фотографије са креативних радионица суботом можете пронаћи на интернет презентацији Галерије www.galerijamaticesrpske.rs, као и на нашој фејсбук www.facebook.com/pages/Galerija-Matice-srpske/ и твитер страници www.twitter.com/galmaticesrpske.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно