Изложба
KOШНИЦА.ТРАДИЦИЈА И САВРЕМЕНО СТВАРАЛАШТВО
28. октобар ‒ 25. новембар 2016. године

Изложба Кошница. Традиција и савремено стваралаштво приређена је у Галерији Матице српске поводом прославе Дана Галерије и 169-годишњице њеног постојања, који је био посвећен обележавању 190-годишњице оснивања Матице српске и њеној уметничкој колекцији.

Изложбу је на Свечаној седници, у петак, 28. октобра 2016. године, свечано отворио господин Владан Вукосављевић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије. 

Изложба је настала са намером да се у години обележавања 190-годишњице оснивања Матице српске савременим ствараоцима понуди њен симбол – кошница као инспирација за креативан рад и истовремено обнови и подстакне племенита идеја даровања овом најстаријем српском научном, књижевном и културном друштву. Радови ‒ сликарски, цртачки и графички прикази кошнице, скулптуралне форме у комбинацији са звучним записом снимљеним у самој кошници, видео радови, пчелињи плес видљив на екранима видео надзора Галерије Матице српске, фотографска парафраза гравире насловне странице Новог сербског летописа за 1837. годину, и други, имају своје идејно-визуелно упориште, кошницу Матице српске као полазиште за реализацију визуелних ре/интерпретација изведених традиционалним уметничким формама (слика, цртеж, графика, дигитална штампа, скулптура, аудио-видео записи, текстови, фотографија, редимејд). Тенденције савремене уметности, придошле са појавом инсталације установиле су изразито асимилаторску форму према свим овим дисциплинама, па су оне све више елементи помоћу којих се ствара топологија одређених места. Архитектура музеја постаје елементарна јединица уметности, због чега изложбени историјско-културни простор Галерије Матице српске, с кошницом-амблемом као симболом њеног рада и програма, постаје место инсталације – колективне изложбе уметника који су одговорили на задату тему. Идејом да савремени уметници уведу мотив кошнице у сопствена уметничка дела појачано је симболичко дејство радног окупљања око заједничког циља у сврху проширивања уметничких говора. Кошница као место сакупљања и сабирања у симболичном смислу, означава савремену уметничку ризницу, изједначавајући се тако са музејом/кућом у којој се сакупљају и чувају уметничка дела. Укупно двадесет и два аутора, међу којима су добротвори и дародавци Галерије Матице српске, њени некадашњи и садашњи сликари конзерватори, уметници присутни на уметничкој сцени блиски Матици српској (али и они који то нису), окупљени су око теме/мотива кошнице зарад успостављања нових односа уметничкости на неколико различитих комуникацијских нивоа.

На изложби својим радовима учествују: Игор Антић, Оливера Брдарић, Александра Јованић и Милета Продановић, Драган Матић, Ратомир Кулић, Нина Тодоровић, Предраг Узелац, Владимир Богдановић, Драган Бартула, Данијел Бабић, Драган Стојков, Маја Ердељанин, Миладин Зорић, Вишња Николић, Лазар Марковић, Јелена Ђурић, Дарко Ђорђевић, Данило Вуксановић, Кристина Ристић, Гала Чаки и Милош Вујановић. Галерија Матице српске захваљује се свим уметницима који су се одазвали позиву и поклонили дела.

Аутор изложбе је мр Данило Вуксановић, виши конзерватор и уредник серије изложби Традиција и савремено стваралаштво.

Изложба је отворена до 25. новембра (уторак‒субота: 10.00‒18.00 и петак: 12.00‒20.00 сати).

Током трајања изложбе одржаће се два стручна тумачења петком у 18.00 сати. О концепту изложбе и о изложеним делима говориће:
28. октобра мр Данило Вуксановић, аутор изложбе и 4. новембра др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно