Изложба НАТАЛИЈА ОБРЕНОВИЋ У ФОНДУ БРАНКА СТОЈАНОВИЋА
гостујућа изложба Историјског музеја Србије у Галерији Матице српске
4. фебруар ‒ 17. март 2016. године

У четвртак, 4. фебруара 2016. године у 19.00 сати у Галерији Матице српске ће бити свечано отворена гостујућа изложба Историјског музеја Србије Наталија Обреновић у фонду Бранка Стојановића, ауторке Зорице Јанковић. Изложбу су заједнички приредили Галерија Матице српске и Историјски музеј Србије поводом обележавања државног празника Дан државности Србије. На отварању изложбе ће говорити мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Душица Бојић, директор Историјског музеја Србије и Зорица Јанковић, аутор изложбе, виши кустос Историјског музеја Србије.

Изложба Наталија Обреновић у фонду Бранка Стојановића, ауторке Зорице Јанковић, представља допринос настојањима да се што потпуније дефинише место Наталије Обреновић, прве нововековне српске краљице, у бурном политичком животу Србије XIX века. Изложба обухвата преко 300 предмета, пре свега фотографија Наталије, њене породице и пријатеља, затим писма, исечке из новина, личне документе и предмете, које је господин Бранко Стојановић, пасионирани колекционар заоставштине краљице Наталије, деценијама марљиво прикупљао и недавно поклонио Историјском музеју Србије.

Изложени материјал, изузетне вредности, по први пут представљен домаћој јавности на изложби у Историјском музеју Србије у Београду (18.5.‒15.8.2015), који представља својеврсни приказ краљичиног живота, као и доказ статуса њихових некадашњих власника и њихових пријатељских односно родбинских веза са краљицом Наталијом, сада је у прилици да види и да се са њим упозна и новосадска публика.

Изложбу прати и двојезични (српско-енглески) каталог који ће допринети да презентовани материјали постану доступни истраживачима и осталим заинтересованима.

О краљици Наталији Обреновић
Наталија Обреновић је рођена у Фиренци 14. маја 1859. године као Наталија Кешко, од оца Петра из Бесарабије, пуковника у руској војсци и мајке принцезе Пулхерије Стурза од Молдавије. Наталија, кнегиња (1875–1882) и краљица Србије (1882–1888) удала се за српског кнеза Милана Обреновића 1875. године, а годину дана касније родила је Александра, наследника српског престола. Због бројних размирица у браку са супругом Миланом, развела се 1888. године. Након протеривања из Србије упркос великом противљењу народа и нередима на београдским улицама 1891. године, Наталија Обреновић се населила у вили у Бијарицу, бањском лечилишту на француској обали Атлантика, коју је по сину Александру – Саши, назвала „Сашино“. Управо у тој вили је Наталијин син, престолонаследник Александар, упознао њену пратиљу и дворску даму Драгу Машин, своју будућу супругу и српску краљицу. После Миланове абдикације и Александровог ступања на престо 1893. године вратила се у Србију. Након трагичног губитка сина јединца краља Александра Обреновића у Мајском преврату 1903. године, када династија Обреновић силази са историјске сцене, наставила је да живи у Француској у манастиру Сионске Богородице. Материјално је помагала српски народ у балканским ратовима и у току Првог светског рата. Преминула је у Паризу 5. маја 1941. године и почива на гробљу варошице Ларди крај Париза.

Током трајања изложбе биће организован пратећи програм: свакодневна кустоска вођења у 12.00 и 17.00 сати, ауторска и стручна тумачења и предавања петком у 18.00 сати, као и креативне радионице за децу суботом од 11.00 до 12.30 сати.

Аутор изложбе је Зорица Јанковић, виши кустос Историјског музеја Србије.
Кустос изложбе у Галерији Матице српске је Снежана Мишић, виши кустос.

Реализацију изложбе омогућило је Министарства културе и информисања Републике Србије.

Изложба је отворена до 17. марта 2016. године.

Радно време Галерије Матице српске за публику је уторак‒субота: 10.00‒18.00 и петак: 12.00‒20.00.

Пратећи програм
Отварање изложбе

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно