Изложба
СРПСКА УМЕТНОСТ У ДЕСЕТ СЛИКА.
ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ
у Дому цивилних заједница у Печују, у Мађарској
13. октобар ‒ 3. новембар 2016. године

У четвртак, 13. октобра 2016. године у 17.00 сати у Дому цивилних заједница у Печују (Трг Св. Иштвана бр. 17), у Мађарској биће отворена изложба Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске коју су заједнички приредили Галерија Матице српске, Печујско-барањско српско удружење и Самоуправа Срба у Печују.

Изложба Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске
Један од основних задатака Галерије Матице српске као националне галерије јесте промовисање српске националне уметности не само у Србији већ и изван њених граница. Изложбом дигиталних принтова на платну Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске кроз 10 ремек-дела српске уметности из Галеријске колекције се представља српска национална уметност настала у периоду од XVIII до XX века. Овим избором заступљени су радови неких од најзначајнијих представника српске уметности новијег доба: од Христофора Жефаровића, Димитрија Бачевића и Стефана Тенецког, преко Катарине Ивановић, Павла Симића, Паје Јовановића и Стевана Алексића, па до Саве Шумановића и Ивана Табаковића. Такође, заступљене су и различите теме, уметнички стилови и жанрови: религиозна композиција, портрет и аутопортрет, историјско сликарство, жанр сцене и др. Одабрана дела говоре о развоју српске уметности тога доба, о њеном процесу модернизације и укључивању у савремене европске уметничке токове, о темама, идејама и уметницима, али и о значају и вредности српске националне уметности и културне баштине.

С обзиром да је изложба Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске замишљена као популарно-едукативна, путујућа изложба, на основу оригиналних дела су израђени дигитални принтови на платну и пратећи двојезични (српско-мађарски) каталог изложбе.

Аутор текста пратећег каталога и изложбе је мср Снежана Мишић, виши кустос Галерије Матице српске.

Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Фонд Министарства за људске ресурсе Мађарске (ЕМЕТ)

Изложба ће бити отворена до 3. новембра 2016. године.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно