Изложба слика Војвођанске банке
ОДГОВОРНО У КУЛТУРИ
Одабрана дела војвођанских сликара изложена по први пут

У петак, 21. октобра 2016. године у 19.00 сати у Галерији Матице српске свечано је отворена изложба слика Војвођанске банке „Одговорно у култури”. Присутнима су се обратили Маринос Ватхис, председник Извршног одбора Војвођанске банке и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.

На изложби „Одговорно у култури“ први пут јавности се представља 40 изузетно вредних уметничких дела Милана Коњовића, Миће Поповића, Николе Граовца, Милана Керца, Саве Стојкова и других чувених сликара војвођанског поднебља из друге половине XX века, која су постала део колекције Војвођанске банке планским откупом и континуираном реализацијом уметничких колонија.

Изложба је отворена до краја октобра, када би се Галерија требала затворити због радова на реконструкцији фасаде. Потпуна реконструкција улаза у Галерију финансира се из пројекта сарадње Галерије Матице српске и Војвођанске банке.

Сваког радног дана (уторак−субота: 10.00 до 18.00 и петак: 12.00 до 20.00 сати) у 12.00 и 17.00 сати биће организована стручна тумачења изложбе.

„Проглашење Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године је талас који треба искористити да се ураде велике и важне ствари из области културе, међу којима је и реконструкција и обнова свих културних институција“, рекао је председник Извршног одбора Војвођанске банке Маринос Ватхис и истакао да је реконструкција Галерије Матице српске допринос Војвођанске банке том циљу.

„Војвођанска банка је искрена у намери да помогне не само српску музејску сцену, него и националну културу, и веома сам почаствован због сарадње са Галеријом Матице српске. Захвални смо стручњацима Галерије који веома професионално раде на томе да се велика и значајна колекција српске ликовне уметности, коју баштини Војвођанска банка, обради и представи јавности. Сада представљамо првих 40 слика, а у наредне две године и остала дела из колекције. Бићу веома поносан када будемо све слике представљали јавности у згради Галерије Матице српске са реновираним улазом и лифтом за лица са инвалидитетом“, истакао је Ватхис. 

Према речима др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице Галерије Матице српске ова изложба је први резултат сарадње Галерије и Војвођанске банке, започете у јуну ове године. Она је заснована на идеји да стручњаци ове установе евидентирају, обраде и каталогизују богату колекцију дела ликовне уметности која се налазе под кровом Банке. Она је истакла да је ово само почетак, а следи конзервација и опремање дела у циљу излагања и публиковања колекције.

„Желим да се захвалим Војвођанској банци и господину Ватхису, јер су пре Европске комисије препознали да је Нови Сад европска престоница културе и изабрали нашу Галерију за партнера на значајном послу заштите културног наслеђа у власништву банке. Такође, желим да се захвалим на поверењу које су нам указали уступајући нам њихову уметничку колекцију за излагање у простору наше Галерије. Овом изложбом ми смо је учинили доступном свим грађанима, баш као што ћемо улагањем средстава оствареним кроз ову сарадњу у обнову улазног хола и уградњом лифта, простор Галерије учинити доступним свима“, истакла је управница Галерије и додала да су Војвођанска банка и Галерија Матице српске заједнички остварили два важна европска циља – транспарентност и доступност културног наслеђа за све, и показали висок ниво одговорности у култури обе установе.

***

Војвођанска банка је веома посвећена друштвено-одговорним активностима. Подршка култури под слоганом „Одговорно у култури“ произашла је из чињенице да Банка у свом власништву поседује више од 600 радова ликовне уметности. Реч је о обимној колекцији – збирци уметничких радова углавном домаћих аутора друге половине XX века, који су се до сада налазили на зидовима пословних простора Банке, те ће захваљујући сарадњи са Галеријом Матице српске у наредне две године бити пописане, обрађене и каталогизоване. Након тога слике ће бити доступне и широј јавности.

Војвођанска банка и Галерија Матице српске потписале су крајем јуна ове године Уговор о пословној сарадњи, а финансијска средства у износу од 5.200.000 динара, које је остварила овим уговором, Галерија ће усмерити у другу фазу обнове фасаде, која се односи на потпуну реконструкцију улаза и уградњу спољног лифта за особе са инвалидитетом.

Војвођанска банка, један од ретких домаћих и добро познатих брендова, успешно послује у Србији са традицијом дугом 145 година. Банка је од 2006. године у саставу једне од водећих међународних банкарских групација ‒ Национална банка Грчке. Банка је савремено организована, профитабилна и дугорочно успешна и брине о потребама и могућностима својих клијената, запослених и средине у којој делује. Званична је банка Олимпијског тима Србије већ четири циклуса за редом. У свакодневном раду и контакту са клијентима, Војвођанска банка поштује суштински принципе олимпизма  – изузетност, поштовање, отвореност и одрживост.

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно