Креативне радионице суботом у оквиру едукативног програма за децу
Oсети уметност. Доживљавање уметничких дела путем чула

ТРПЕЗА МОЈА – БОГАТСТВО УКУСА, ШАРЕНИЛО БОЈА
16, 23. и 30. јануар 2016. године од 11.00 до 12.30 сати

Након зимског распуста, Галерија Матице српске наставља са реализацијом креативних радионица за децу суботом у оквиру едукативног програма Осети уметност. Доживљавање уметничких дела путем чула. Радионице се одржавају сваке суботе од 11.00 до 12.30 сати, а намењене су деци узраста од 5 до 11 година. Осмишљене су са жељом да се малишани на занимљив начин упознају са уметничким делима из колекције Галерије и да се код њих подстакне снажнији доживљај уметничких дела путем свих чула. У креирање и реализацију радионица укључен је стручни тим: кустоси-едукатори, сарадници из области педагогије и студенти педагогије са Одсека за педагогију Филозофског факултета у Новом Саду.

Радионице у јануару су посвећене ликовној теми мртве природе. Циклус радионица под називом Трпеза моја – богатство укуса, шаренило боја састоји се од три радионице у оквиру којих ће малишани, инспирисани делима из сталне поставке Галерије имати прилику да помоћу маште употребе чуло мириса и укуса приликом доживљавања уметничких дела. Посматрајући мртве природе које приказују трпезу, разговараћемо о мирисима који долазе са слика и укусима које можемо да пробудимо посматрајући их. Деца ће бити подстакнута да размишњају о сопственој исхрани и изграде добре навике и свест о важности здраве исхране.

16. јануар 2016. године
ЛУКАЦ, СЛАНИНА И КАРИРАНА ТКАНИНА
Посматрајући слику Милана Коњовића Лукац, карирана салвета малишани ће имати задатак да одгонетну шта се све налази на трпези коју је уметник насликао. Разговараћемо о намирницама које свакодневно користимо у исхрани и о томе које су од њих здраве, а које нису. Открићемо које су намирнице малишанима омиљене а које не воле да једу, и како изгледа њихов идеалан доручак. У креативном делу радионице малишани ће угледајући се на карирану салвету која је приказана на слици, бити у прилици да осликају парче беле тканине и тако осмисле своју салвету.

23. јануар 2016. године
НЕДЕЉНИ РУЧАК УЗ ЗЕЛЕНИ СТРУЧАК
На овој радионици малишани ће разговарати о оброку којем се често посвећује највише пажње – ручку. Сазнаћемо колико се међусобно разликују наше навике и шта за свакога од нас представља ручак. Разговараћемо о важности ручка као тренутка када је породица на окупу, као и о разлици између недељног ручка и ручка другим данима. Посматрајући слику Катарине Ивановић Старица се моли пред обед причаћемо о разликама између ручка некад и сад, о обичајима и захвалности коју људи осећају за свој оброк. Научићемо шта је то бонтон и каква правила понашања важе приликом обеда. У креативном делу малишани ће осмислити и направити сопствену трпезу у техници колажа.

30. јануар 2016. године
СЛАТКА ВОЋКИЦА – УКУСНА ТОРТИЦА
Инспирисани сликом Ђорђа Бошкана Мртва природа са корама од поморанџе малишани ће разговарати о томе какво воће је поморанџа, какав укус и мирис има, где се узгаја, одакле долази и колики је пут превалила док се није нашла на нашем столу. Потом ћемо причати о воћу које можемо пронаћи на нашим пијацама, о томе које се све воће гаји у нашим крајевима, а које нам, попут поморанџе, долази из далеких крајева. Малишани ће нам открити у којим приликама највише воле да једу воће и које све посластице можемо направити од воћа. На крају радионице, деца ће заједничким снагама направити укусан воћни колач, којим ће почастити своје родитеље.

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 0214899014 и Јелени Огњановић на 0214899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

Најаве и фотографије са креативних радионица суботом можете пронаћи на интернет презентацији Галерије www.galerijamaticesrpske.rs, као и на нашој фејсбук www.facebook.com/pages/Galerija-Matice-srpske/ и твитер страници www.twitter.com/galmaticesrpske.

.

PDF
 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно