Креативне радионице за децу суботом
у оквиру пратећег програма изложбе
Oд приватног ка јавном. Уметничка колекција компаније Tarkett

Циклус креативних радионица у мају посвећен је изложби Oд приватног ка јавном. Уметничка колекција компаније Tarkett. Деци ће бити представљена уметничка колекција коју чине слике и скулптуре модерне уметности и иконе од XVII до XIX века. Малишани ће се на занимљив начин упознати са уметничким делима из колекције и научити како уз помоћ маште и свих својих чула могу да доживе уметност и у њој уживају.  

У креирање и реализацију радионица укључен је стручни тим: кустоси-едукатори, сарадници из области педагогије и студенти педагогије са Одсека за педагогију Филозофског факултета у Новом Саду.

Радионице се одржавају сваке суботе од 11.00 до 12.30 сати, а намењене су деци узраста од 5 до 11 година. Цена улазнице је 150.00 динара.

 

7. мај 2016.
МОЈА КОЛЕКЦИЈА
Поводом предстојеће изложбе Од приватног ка јавном. Уметничка колекција компаније Tarkett биће одржана радионица на којој ћемо малишане упознати са идејом колекције. Разговараћемо о томе због чега људи сакупљају различите предмете, како их проналазе и на који начин формирају једну колекцију. Свако дете ће другарима открити да ли има неку своју колекцију и какву, и објаснити им шта она за њега значи. Такође, подстакнућемо малишане да маштају и замисле какву би колекцију волели да имају. У креативном делу ће нацртати своју праву или измаштану колекцију.

14. мај 2016.
ОТКРИЈ СВОЈЕ „МУЗЕЈСКО ЧУЛО”
Малишани ће уз помоћ маште сазнати какви нам звуци и мириси стижу са слика планинских предела и са скулптура животиња. Откриће како могу да гледањем уметничког дела осете укус или додир. Уз одговарајуће усмеравање њихове пажње на одређене појаве на уметничким делима, деца ће пробудити сва своја чула и доживети уметност на нов и другачији начин. Тако ће кроз радионицу развити још једно чуло – „музејско чуло” које ће у креативном делу нацртати онако како га замишљају.

21. мај 2016.
ЗВУЦИ МОРСКИХ ДУБИНА
Гледајући пејзаже Петра Лубарде, Мила Милуновића и Јована Бијелића малишани ће „отпутовати” на морску пучину и слушати звуке које нам природа и таласи доносе. Кроз игру са шкољкама откриће звуке морских дубина и тајну говора морских животиња. Сазнаће и како се звук преноси кроз воду и на који начин људи разговарају док роне. Инспирисани звуцима мора уз помоћ каменчића и шкољкица малишани ће направити своју морску обалу на папиру.

28. мај 2016.
МИРИСИ ПРИРОДЕ
Посматрајући планинске пределе приказане на сликама деца ће видети како су уметници дочарали високе планине, реке и шуме. Замислићемо да шетамо горама и долинама, удишемо свеж ваздух и осећамо снажне мирисе дрвећа и цвећа. Кроз игру и причу о шумским мирисима малишани ће сазнати због чега је важно боравити у природи. Такође, разговараћемо о значају планина и шума за нашу планету и како је можемо сачувати. У креативном делу радионице правиће велико „дрво живота” од рециклираног материјала.

4. јун 2016.
ПРСТИМА ДОДИРУЈЕМ, ЖИВОТИЊЕ ОБЛИКУЈЕМ
На изложби се налазе бројне скулптуре у камену и дрвету које представљају животиње. Малишани ће замислити да су оне њихови кућни љубимци и да се са њима играју. Разговараћемо какав је осећај када помилујемо неку животињу и по чему се њихова површина тела разликује. Кроз игру тајанственог предмета сазнаће какве су текстуре и топлине крзно, перје, кожа и други материјали. На крају радионице ће својим прстима обликовати глину и пластелин и правити фигуре различитих животиња.

11. јун 2016.
МЕЛОДИЈЕ ИЗ ДАВНИНА
На радионици ће се деца упознати са делима Надежде Петровић, Зоре Петровић и Петра Лубарде која приказују портрете људи из народа. Размислиће да ли ношња у коју су одевени људи на сликама открива нешто о њима, и каква би се музика могла повезати са овим сликама. Затим ће, посматрајући фотографије људи других народа и култура доћи до сазнања какву су музику они стварали. Слушајући традиционалну музику из различитих делова света упознаће се са другим народима, њиховом културом и музичким инструментима. У креативном делу радионице малишани ће у техници колажа правити инструмент који им је звучао најинтересантније.

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 0214899014 и Јелени Огњановић на 0214899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

Најаве и фотографије са креативних радионица суботом можете пронаћи на интернет презентацији Галерије www.galerijamaticesrpske.rs, као и на нашој фејсбук www.facebook.com/pages/Galerija-Matice-srpske/ и твитер страници www.twitter.com/galmaticesrpske.

 

.

PDF
 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно