Пројекат у програму Креативне Европе
HEARME. BRINGING YOUTH AND MUSEUMS TOGETHER

Галерија Матице српске је са Народном галеријом Словеније у Љубљани, Уметничко-историјским музејем у Бечу (Аустрија) и организацијом ISES из Шпаније креирала пројекат HearMe.Bringing youth and museums together за који је добила финансијску подршку Европске комисије при програму Креативна Европа 2014‒2020.

Пројекат HearMe. Bringing youth and museums together је осмишљен као едукативни програм намењен младима који ће успоставити и/или продубити везу између музеја и младих. Пројекат чине бројне активности: истраживање публике, стручно усавршавање музејских едукатора, креирање стратегије за развој публике, унапређивање односа између школа и музеја, развој и реализација радионица за младе и семинара за професоре, развој стратегије за деловање на друштвеним мрежама и припрема завршне конференције и приручника намењених музејским стручњацима. Циљ пројекта је да се изграде бољи односи између музеја и младих, и музеја међусобно, да се оснаже капацитети музејских стручњака за развој програма за младе и да се инкорпорирају напредне методологије и модернизују музејски програми намењени младима. 

Како музеји и галерије могу да привуку младу публику и подстакну на размишљање о глобалним темама и проблемима друштва?

Кроз уметничка дела која причају о миграцијама, о кретањима становништва и културног наслеђа, поставља се централна тема пројекта – како млади могу кључна питања данашњице сагледати кроз ликовну уметност прошлости?

Током седамнаест месеци музејски едукатори ће развити вештине за креирање и реализацију радионица за младе од 15 до 19 година уз примену напредних методологија како би им пружили што боље искуство у музеју. У сваком музеју–партнеру биће реализоване радионице са ученицима средњих школа које треба да допринесу њиховом личном развоју: да савладају способности и овладају вештинана које су им потребне за њихов будући живот у савременом свету, да развију свест о важности и утицају културе и културног наслеђа на квалитет живота, и да развију друштвене и емотивне способности као што су емпатија, толеранција, интеркултуралност.

Радионице су базиране на неколико различитих методологија – BrickMe, Design Thinking, Gamification, open art dialogue – прилагођених реализацији у музеју. Идеја је да учесници на радионицама уз помоћ лего коцкица конструишу оно о чему размишљају и што закључују на основу главне теме и уметничких дела. Иако сви користе исти материјал, сваки конструисан модел представља лични исказ. Посматрајући различите моделе, учесници увиђају сличности и разлике између својих модела односно својих размишљања. Тако се контекстуализују њихови ставови, проналазе везе међу моделима и ствара сложена мрежа, која представља одређену замишљену ситуацију коју је потребно решити. У тој ситуацији, посматрајући уметничка дела, отварају се питања миграција, његовог значења и утицаја. Кроз радионицу учесници заједнички креирају решење, али се питања и дилеме преносе даље, преко мобилних телефона у свет друштвених мрежа.

Циљеви радионица су:

Радионице реализују кустоси и педагози сертификовани за примену BrickMe методологије (The Building Resilience Innovating Co-Creation Knowledge Methodology).

Реализација радионица: децембар 2016.  ̶  јун 2018. 

Радионице су бесплатне и укључују ужину и освежење.
Узраст: млади од 15 до 19 година
Трајање: 4 сата
Број учесника: макс. 30

Контакт: Мирослава Жарков, +381 21 4899 014 и Јелена Огњановић +381 21 4899 018
decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs; gms@projecthearme.org

Више о пројекту можете прочитати и на интернет презентацији http://projecthearme.org/

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно