ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ У НОВОМ САДУ
и
УМЕТНИЧКО-ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ У БЕЧУ
потписали ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ЗА ПЕРИОД 2016‒2019.

Галерија Матице српске у Новом Саду (Србија) и Уметничко-историјски музеј у Бечу (Аустрија) су у среду, 8. јуна 2016. године у Уметничко-историјском музеју у Бечу, потписали Протокол о сарадњи на одабраним пројектима у истраживању, конзервацији и презентацији музејских колекција и музејској едукацији за период 2016‒2019.

Протокол су потписали генерална директорка Уметничко-историјског музеја у Бечу др Сабина Хаг, њен заменик др Франц Пихорнер и управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић Бугарски, у присуству амбасадора Републике Србије у Аустрији господина Пера Јанковића и другог секретара Амбасаде Бојана Стојановића.

Галерија Матице српске и Уметничко-историјски музеј у Бечу ће у периоду од четири године сарађивати на одабраним пројектима у областима музеологије, музејске едукације, конзервације и презентације музејских колекција, а посебно на:

- сарадњи на изради заједничких пројеката усмерених ка европским фондовима у области културе.

Галерија Матице српске је током 2015. године успоставила сарадњу са Уметничко-историјским музејом у Бечу (Kunsthistorisches Museum, Wien), која се уз подршку Аустријског културног форума из Београда успешно наставила у 2016. години, а која је озваничена потписивањем Протокола о сарадњи ове две установе културе.

У марту 2016. године, стручњаци из Уметничко-историјског музеја у Бечу Андреас Цимерман и Барбара Хербст из Одељења за уметничку едукацију су посетили Галерију Матице српске и том приликом се упознали са нашим едукативним програмима и креативним радионицама за децу. Допринос унапређењу музејске праксе дали су приликом друге посете Галерији у мају, када су одржали семинар Museum Educators Forum. Best Practice KHM Art Education на којем су присутним колегама из београдских и новосадских музеја представили рад Уметничко-историјског музеја и рад свог Одељења као примере добре праксе, након чега је уследила врло конструктивна дискусија. Поздравне говоре су поред мр Тијане Палковљевић Бугарски, управнице Галерије, упутиле и Јелена Глишић, пројект менаџер Аустријског културног форума и представница Министарства културе и информисања Р Србије Асја Драча Мунтеан, помоћник министра за међународну сарадњу.

Током студијске посете Уметничко-историјском музеју у јуну месецу када је потписан Протокол о сарадњи стручњаци Галерије Матице српске, мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница, мср Снежана Мишић, програмски директор и Јелена Огњановић, музејски едукатор су имале заказане састанке са директорима неколико одељења: др Кристијаном Хелцлом, директором за изложбе, др Штефаном Вепелманом, директором Галерије слика, др Штефаном Цајслером, директором за визуелне медије и дизајн, мр Андреасом Цимерманом, директором за уметничку едукацију и са мр Флоријаном Полаком, директором за Маркетинг и комуникацију, на којима се разговарало о програмима и пројектима на којима би се могло сарађивати у наредном периоду. Такође, имале су прилике да се упознају са радом Одељења за уметничку едукацију, кроз радионице за ученике основних и средњих школа, и презентације програма Музеј за све, програма за слепе и слабовиде особе и андроид апликације водича кроз сталну поставку Уметничко-историјског музеја у Бечу (App‒KHM Stories) која је између осталог направљена и на српском језику.

.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно