САРАДЊА ВОЈВОЂАНСКЕ БАНКЕ NBG GROUP И ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Галерија Матице српске и Војвођанска банка NBG Group потписале су 29. јуна 2016. године Уговор о пословној сарадњи која предвиђа обраду збирке уметничких дела у власништву Војвођанске банке од стране стручног тима Галерије. Средства остварена овом сарадњом Галерија Матице српске ће усмерити у потпуну реконструкцију улаза, а истовремено Војвођанска банка NBG Group постаје члан Клуба пријатеља Галерије, са идејом за даљу подршку Галерији Матице српске.

Како је предвиђено Уговором стручни тим Галерије ће по највишим професионалним стандардима извршити обраду колекције уметничких дела у власништву Војвођанске банке, међу којима се налазе и нека од дела српског културног наслеђа. Успостављање сарадње са Галеријом Матице српске почетак је реализације намере Војвођанске банке да збирка коју поседује постане доступна широј јавности. Финансијска средства у износу од 5.200.000 динара које је остварила овим Уговором, Галерија Матице српске ће усмерити у другу фазу обнове фасаде, која се односи на потпуну реконструкцију улаза.

Уговор о пословној сарадњи потписали су мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Маринос Ватхис, председник Извршног одбора Војвођанске банке NBG Group, у присуству министра културе и информисања Републике Србије, Ивана Тасовца, који је пре потписивања Уговора обишао реализоване и актуелне радове на обнови зграде Галерије Матице српске.

„Задовољство је данас бити у овом лепом амбијенту окружен енергијом усмереном ка заједничкој визији. Сарадња са овако реномираном институцијом као што је Галерија Матице српске, свакако је први и неопходан корак како би били спремни да дамо свој допринос српској музејској сцени и националној култури уопште. Сазнање да је управа Галерије донела одлуку да новац усмери за обнављање улазног дела фасаде даје нам слободу да се осећамо поносно што смо део тима који учествује у обимном пројекту обнове Галерије Матице српске”, рекао је Маринос Ватхис, председник Извршног одбора Војвођанске банке NBG Group.

Почаствовани смо што нам је Војвођанска банка поверила своју уметничку колекцију на обраду. За нас као националну установу културе која брине о културној баштини важно је да имамо евиденцију и увид у дела у приватним колекцијама, али и да их представимо јавности кроз изложбе и публикације. Средства која смо добили од Војвођанске банке за планирани посао определићемо за адаптацију улаза зграде и уградњу спољног лифта за особе са инвалидитетом како би простор Галерије учинили доступан свима. Захваљујем се Војвођанској банци NBG Group на спремности за сарадњу, за коју верујем да ће у годинама које су пред нама имати низ лепих резултата“, изјавила је мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.

„Искористио сам прилику да обиђем до сада реализоване радове на обнови зграде Галерије Матице српске коју подржава Министарство културе и информисања Републике Србије. Протекле године завршена је адаптација сутерена који је у потпуности стављен у функцију и где су оспособљени нови депои за чување уметничких дела и опремљене радионице за конзервацију. Такође сам обишао актуелне радове на адаптацији депоа на трећем спрату и радове на замени кровног покривача, који представљају први део капиталне инвестиције планиране у овој години. Преостају још само радови на обнови фасаде за које ће Министарство културе и информисања обезбедити средства у наредним месецима. Тиме ће бити заокружени сви послови на обнови Галерије Матице српске као једне од најстаријих и најактивнијих установа културе. Драго ми је што је Војвођанска банка препознала значај и вредности Галерије Матице српске и што ће кроз сарадњу са њом допринети успешном и потпуном завршетку радова. Истовремено, драго ми је што ће стручњаци Галерије допринети да се једна велика и значајна колекција српске ликовне уметности коју баштини Војвођанска банка обради и представи јавности у наредном периоду. Честитам и Галерији Матице српске и Војвођанској банци на потписаном Уговору о сарадњи јер верујем да је то добар пример како треба развијати јавно-приватно партнерство у области културног наслеђа“, изјавио је том приликом министар културе и информисања Републике Србије Иван Тасовац.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно