Изложба
170 ГОДИНА ТРАЈАЊА Галерије Матице српске
Хол Централне зграде Универзитета у Новом Саду (Ректорат), Др Зорана Ђинђића 1
9‒27. фебруар 2017. године

У четвртак, 9. фебруара 2017. године у 18.00 сати у холу Централне зграде Универзитета у Новом Саду (Ректорат) одржаће се отварање изложбе „170 година трајања Галерије Матице српске“. На отварању изложбе ће говорити: проф. др Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и мср Снежана Мишић, аутор изложбе.

Поводом обележавања 170 година од оснивања Галерије Матице српске током читаве године организоваће се разни програми: изложбе, предавања, радионице у партнерским установама са жељом да се и ван простора Галерије широј јавности представи њен рад и уметничка колекција, и на тај начин најави отварање Галерије након завршетка радова на реконструкцији фасаде и нове сталне поставке.

Тим поводом крајем 2016. године Универзитет у Новом Саду и Галерија Матице српске су потписале Протокол о сарадњи коју започињемо изложбом „170 година трајања“ у Ректорату Универзитета у Новом Саду. Изложбу „170 година трајања“ чине две изложбе Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске и Кошница. Традиција и савремено стваралаштво којима се на најбољи начин представља основна идеја Галерије, а то је поштовање традиције и истовремено праћење савремених уметничких токова.

Изложбом дигиталних принтова на платну Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске кроз причу о десет „најрепрезентативнијих“ уметничких дела насталих у периоду од XVIII до XX века представља се српска национална уметност, њен развој, процеси модернизације и укључивање у савремене европске уметничке токове. Заступљена су дела најзначајнјих представника српске уметности новијег доба: од Христофора Жефаровића, Димитрија Бачевића и Стефана Тенецког, преко Катарине Ивановић, Павла Симића, Паје Јовановића и Стевана Алексића, до Саве Шумановића и Ивана Табаковића, као и различите теме, уметнички стилови и жанрови: религиозна композиција, портрет и аутопортрет, историјско сликарство, жанр сцене и др. Аутор и кустос изложбе је мср Снежана Мишић, виши кустос.

Изложба Кошница. Традиција и савремено стваралаштво настала поводом обележавања 190-годишњице оснивања Матице српске представља савремено виђење и савремене (ре)интерпретације њеног симбола – кошнице. Кошница је послужила као инспирација и полазиште за реализацију визуелних (ре)интерпретација изведених традиционалним уметничким формама (слика, цртеж, графика, дигитална штампа, скулптура, аудио-видео записи, текстови, фотографија, редимејд). Кошница као место сакупљања и сабирања у симболичном смислу, означава савремену уметничку ризницу, изједначавајући се тако са музејом/кућом у којој се сакупљају и чувају уметничка дела. Аутор изложбе је мр Данило Вуксановић, виши конзерватор и уредник серије изложби Традиција и савремено стваралаштво.

Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Изложба је отворена за посетиоце радним данима од 8.00 до 15.00 сати. Улаз је слободан.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно