Изложба
ОДРАСТАЊЕ УЗ УМЕТНОСТ
Десет година сарадње Галерије Матице српске и Предшколске установе „Радосно детињство“
на едукативним програмима за децу
19. јануар – 2. фебруар 2017. године
Дворац Еђшег, Антона Чехова 4, Нови Сад

У четвртак, 19. јануара 2017. године у 18.00 сати у дворцу Еђшег свечано је отворена изложба Одрастање уз уметност коју су Галерија Матице српске и Предшколска установа „Радосно детињство“ реализовале поводом обележавања десет година сарадње на едукативним програмима за децу. У години у којој Галерија Матице српске обележава 170 година постојања и у којој се реализује обнова њене фасаде желели смо да прикажемо изложбу у дворцу Еђшег, као новом градском културном простору.

На отварању изложбе говорили су др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Драган Јајић, стручни сарадник за ликовно васпитање Предшколске установе „Радосно детињство“ и Зорица Шијак, заменик начелника Управе за културу Града Новог Сада. Након тога, наступио је дечји хор вртића „Калимеро“ под вођством Браниславе Тодосијевић, уз пратњу Милане Савић на флаути. Малишани су заједно са родитељима имали прилике да погледају изложбу али и да се забаве на креативној радионици Очи отвори, слику створи на којој су посматрајући изложене дечје радове откривали занимљиве детаље и користили их као инспирацију за свој ликовни рад.

Десетогодишњицу сарадње са ПУ „Радосно детињство“ и дружења с малишанима из новосадских вртића прослављамо ретроспективном изложбом дечјих радова насталих на едукативним програмима у Галерији и Предшколској установи. Током десет година, у осам едукативних програма, преко четрдесет хиљада малишана се упознало с националном уметношћу и створило многобројне ликовне радове као израз њиховог доживљаја Галерије и њене колекције. Избор дечјих радова изложен је тематски и хронолошки уз описе програма у оквиру којих су настајали, са музејског и ликовног аспекта, као и видео приказом дружења у Галерији. Изложбу прати и истоимена публикација с приказом и анализом свих реализованих едукативних програма, искуствима и занимљивостима кустоса, ликовних педагога, педагога, васпитача и деце који су учествовали у програмима, као и репродукцијама дечјих радова.

Изложбом дечјих радова и пратећом публикацијом желимо да укажемо на значај сарадње установа културе с образовним установама у васпитању наших најмлађих грађана како би одрастали уз уметност и културу. На тај начин, подстичемо и развој различитих културних садржаја за децу с циљем да 2021. године Нови Сад буде што успешнија и боља Европска престоница културе.

Изложба и пратећа публикација су реализоване захваљујући финансијској подршци Града Новог Сада и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Током трајања изложбе сви посетиоци ће моћи да учествују у радионици Очи отвори, слику створи, а за групе вртића биће организован едукативни програм Уметнички времеплов.

Уколико желите да учествујете у едукативном програму Уметнички времеплов можете се пријавити Ксенији Плећаш на телефон 061 3932010.

Радно време дворца Еђшег током трајања изложбе:

понедељак – петак од 10.00 до 18.00 сати и субота 10.00 до 14.00 сати.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно