Изложба
ПЕЂА ЂАКОВИЋ – 30 ГОДИНА СТВАРАЛАШТВА
1‒24. септембар 2017. године
Галерија Матице српске

У петак, 1. септембра 2017. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске (Трг галерија 1), биће отворена изложба Пеђа Ђаковић – 30 година стваралаштва. Последњих година Галерија Матице српске је ојачала везу са савременим уметницима из земље и иностранства реализујући неколико изложби у серији под називом „Традиција и савремено стваралаштво”. Изложбом Пеђе Ђаковића, аутора који је навршио тридесет година плодног рада, остварује се значајан контакт с овим признатим интернационалним уметником. На отварању изложбе ће говорити: др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, мр Данило Вуксановић, програмски директор Галерије и Пеђа Ђаковић, уметник. Програм отварања употпуниће музички наступ Габријеле Убавић, лирско колоратурни сопран, Миме Врбанић, виолончело и Невене Живковић, клавир.

О изложби
Сликарство Пеђе Ђаковића разгранато је на више циклуса међусобно сродних, у историзованој и културолошки одабраној тематици, којима су заједнички драматична и сигурна цртачка линија и иновативан колористички приступ. У Ђаковићевим сликама/визијама често видимо патос, трагичку ноту унутар специфичне вредности историје културе. Посебно место у опусу овог уметника заузимају слике и цртежи посвећени страдалничким подвизима српске војске у Првом светском рату. Голгота српских историјских збивања, херојско и надљудско, али и жртва као цивилизацијски узус – извори су који покрећу Ђаковића и смештају његов сликарско-цртачки ангажман између традиционалних вредности и савременог/стваралачког тренутка.

О уметнику
Пеђа Ђаковић је рођен 1964. године у Дервенти (Југославија). Средњу школу  je завршио у Београду када је почео да похађа часове цртања у чувеној Шуматовачкој улици код Сергеја Јовановића. Завршио је Ликовну академију у Прагу где су му предавали познати професори: Коталик старији и млађи, Чепалак, Турек, Тороњ, Поспишил и други. Самостално је излагао у Југославији, Чехословачкој, Сједињеним Америчким Државама, Немачкој, Холандији, Шпанији, Енглеској и Црној Гори. Учествовао је на бројним изложбама у свету. Добитник је више награда за свој рад: „Терезин” главна награда (1986); I награда Академије ликовних уметности у Прагу (1988); Специјална награда за сликарство прашке Академије уметности – „Масарик” (1995), Награда „Салвадор Дали” за сликарство (1996); Награда за сликарство Европског круга Франца Кафке (1997). Његова дела се налазе у значајним уметничким колекцијама широм света. Паралелно се успешно бави и музиком. Живи и ради у Прагу.

Пратећи програм изложбе
У оквиру пратећег програма изложбе у петак 8. септембра 2017. године у 20.00 сати изложбу ће стручно тумачити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије и мр Данило Вуксановић, програмски директор. Публици ће представити рад Пеђе Ђаковића који је у савремено европско сликарство унео неуобичајено стилско полазиште - сликарску легенду, и говорити о изложеним делима.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно