Изложба
ПОКЛОН-ЗБИРКА ИВАНКЕ АЦИН
3. јун – 15. август 2017. године

У суботу, 3. јуна 2017. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, биће отворена изложба ПОКЛОН-ЗБИРКА ИВАНКЕ АЦИН. На отварању ће говорити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, ауторка изложбе Мирослава Жарков и мр Вишња Петровић, велики добротвор Галерије Матице српске.

Новосадска уметница Иванка Ацин је од студентских дана на различите начине била повезана с Матицом српском и њеном Галеријом. Захваљујући поклону од седамдесет и пет уметничких дела 2000. године уврштена је међу добротворе Галерије Матице српске. Настављајући племенити гест своје мајке наследници Иванке Ацин, Вишња и Мирко Петровић су 2013. године Галерији Матице српске завештали 102 њена дела и тако значајно обогатили галеријску збирку вајарских радова. У циљу комплетног сагледавања вајарске делатности ове уметнице, сви њени радови који се налазе у Галерији Матице српске, без обзира на њихово порекло, обједињени су називом Поклон-збирка Иванке Ацин. Међу укупно 107 уметничких и документарних предмета ове збирке налази се 11 слободних скулптура у дрвету, 15 рељефа у дрвету, 55 слободних скулптура у гипсу и глини, 13 рељефа у гипсу и глини, 2 портрета у бронзи и 11 калупа за скулптуру. Поклон-збирка Иванке Ацин чини једну целовиту ауторску концепцију и говори о развоју ликовног израза новосадске уметнице, пружајући увид у њен опус од студентских дана па до последњих радова.

Изложбу прати каталог Поклон-збирка Иванке Ацин ауторке Мирославе Жарков у којем је дат преглед радова Иванке Ацин који се налазе у Галерији Матице српске, и позиционира њихово место у оквиру ове збирке. У каталогу су репродукована сва дела која чине Поклон-збирку Иванке Ацин.

Током трајања изложбе очекује Вас пратећи програм.

Кустоска вођења: суботом у 11.00 сати и недељом у 17.00 сати.

Петак, 16. јун у 20.00 сати
Промоција каталога Поклон-збирка Иванке Ацин ауторке Мирославе Жарков
Захваљујући бројности радова Иванке Ацин који се налазе у Галерији Матице српске, каталог Поклон-збирка Иванке Ацин пружа свеобухватан увид у стваралаштво ове уметнице. Њиме је дат преглед мотива и тема које је Иванка Ацин најчешће користила у свом раду, као и материјала и форми којима је била наклоњена. Са жељом да се понуди што потпунији приказ скулпторског рада ове новосадске уметнице, њено стваралаштво је сагледано с различитих позиција. Каталог представља покушај да се укаже на разноврсност приступа и техничких поступака у раду Иванке Ацин, али и да се пронађе заједнички именитељ који повезује све њене радове, а то су принципи лепоте и хуманизма.

На промоцији каталога ће говорити: др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Дијана Метлић, историчарка уметности и рецензент, и ауторка Мирослава Жарков.

21. јул у 20.00 сати
Ауторско тумачење изложбе
Мирослава Жарков, кустос
На ауторском тумачењу публика ће имати прилику да се ближе упозна с концептом изложбе Поклон-збирка Иванке Ацин и са значајем њеног дела у оквирима модерне српске скулптуре. Свој препознатљив стил Иванка Ацин је обликовала не удаљавајући се од хуманистичког схватања уметности. Хуманизам у њеној скулптури подразумева присутност фигуре човека, исказивање љубави, нежности и разумевања према њему, као и надахнутост вечним питањима и размишљањима о људској судбини. Дело Иванке Ацин поред похвале човеку представља слављење музике, поезије, дрвета, воде и свеукупне природе. Ову животну радост уметница уграђује у своје скулптуре на одмерен и тих начин.

11. август у 20.00 сати
Конзерваторски атеље. Конзервација и рестаурација скулптура
Дарко Ђорђевић, конзерватор
Скулптура која је визуелна уметност за гледаоца, за вајара представља сложено јединство мануелног и умног рада – замишљања, посматрања, тесања, глачања, моделовања, стругања и слично. Које све фазе један скулптор мора да прође од почетне идеје до готовог уметничког дела? На који начин се Иванка Ацин „борила” са скулпторским материјалом и које је техничке поступке користила? Како се ради конзервација и рестаурација скулптуре? Публика ће бити у прилици да „завири” у конзерваторско-вајарски атеље и открије магију стварања и конзервирања скулптуре.

Изложба је отворена за посетиоце до 15. августа 2017. године.

Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно