Изложба
ПРОСТОР, ОБЛИК, ДОДИР
Специјализованa изложбе за слепе и слабовиде
17. новембар 2017. - 18. фебруар 2018. године
Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

У петак, 17. новембра 2017. године у 19.00 сати у Галерији Матице српске биће отворена гостујућа изложба Музеја савремене умјетности Републике Српске Простор, облик, додир – специјализованa изложба за слепе и слабовиде. На отварању ће говорити: др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, мр Жељка Боснар Салихагић, директорка Тифлолошког музеја у Загребу и др Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене умјетности Републике Српске и једна од ауторки изложбе.

Реч је о специјализованој изложби за слепе и слабовиде особе која обухвата графике, слике, цртеже и скулптуре из колекције Музеја савремене умјетности Републике Српске и посвећена је уметничкој групи „Простор – Облик”, основаној 1975. године, која је седамдесетих година XX века увела апстракцију у босанскохерцеговачку уметност.

Изложба је први пут представљена у Музеју савремене умјетности Републике Српске поводом обележавања 40 година од оснивања групе „Простор – Облик” и тада је реализована уз стручну помоћ и подршку Тифлолошког музеја у Загребу. Изложба је потом представљена у Тифлолошком музеју у Загребу и Народном музеју Црне Горе на Цетињу, а сада је представљамо и јавности у Новом Саду. Гостовањем изложбе Музеја савремене умјетности Републике Српске наставља се успешна сарадња Галерија Матице српске с овим музејем, али се и тежи ка међуинституционалном и међусекторском повезивању и креирању мреже музеја, чији је основни циљ да се путем специјално осмишљених програма и савремене музеолошке презентације допринесе интегрисању слепих и слабовидих особа у културни живот средине.

Изложбом је обухваћено стваралаштво девет аутора (Воје Димитријевића, Томислава Дугоњића, Бекира Мисирлића, Енеса Мунџића, Николе Њирића, Едина Нуманкадића, Љубомира Перчинлића, Мустафе Скопљака и Радослава Тадића), који су у одређеним периодима живота деловали у оквиру групе „Простор – Облик”. Поставка је приређена с циљем да се апстрактна уметничка дела као значајна културна баштина коју чува Музеј савремене умјетности Републике Српске, представе у складу с новим музеолошким стандардима и то на начин да буду приступачна слепим и слабовидим особама.

Овакав вид инклузивне презентације музејских предмета омогућен је путем њихових специјалних прилагођавања, припремљених наменски за ову изложбу, а која обухватају тактилне реплике дела умањених димензија, адаптације помоћу звука и мириса, као и оригиналне примерке доступне за додир. Све изложене радове прате описне легенде на Брајевом писму, као и аудио записи који носе биографске податке о сваком од аутора и тумаче њихов уметнички концепт за одређена дела. Пратећи елемент изложбе је и каталог с текстовима на Брајевом писму, који је својим дизајном прилагођен слабовидим особама.

Простор, облик, додир је ауторски пројекат директорке Музеја савремене умјетности Републике Српске др Сарите Вујковић и кустоскиње Жане Вукичевић, у чијој је  продукцији учествовао цео тим кустоса Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Током трајања изложбе биће приређен пратећи програм у виду групних обилазака чланова Градске организације слепих Новог Сада као и других градских организација слепих из Војводине. Такође, идеја је да се путем изложбе код деце и младих развија свест о инклузији особа с инвалидитетом те су планиране посете основних и средњих школа у Новом Саду. У петак 8. децембра у 19.00 сати биће одржано стручно тумачење изложбе Јелене Огњановић, музејског едукатора Галерије Матице српске, док ће посебан програм у оквиру изложбе представљати међународна конференција за музејске стручњаке „Open Museum” која ће се одржати у Галерији Матице српске од 4. до 6. децембра 2017. године.

Изложбу у Галерији Матице српске омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство просвјете и културе Републике Српске. Подршку у реализацији пружили су Савез слепих Војводине и Градска организација слепих Новог Сада.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно