Изложба
СЛИКЕ ПРОЛАЗНОГ СВЕТА
Односи француског и српског интимизма
9. јун – 31. август 2017. године

У петак, 9. јуна 2017. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, биће свечано отворена изложба СЛИКЕ ПРОЛАЗНОГ СВЕТА. Односи француског и српског интимизма ауторке др Дијане Метлић, историчарке уметности, која је реализована у сарадњи с Француским институтом у Србији – Нови Сад.  На отварању ће говорити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Дијана Метлић, ауторка изложбе, док ће изложбу свечано отворити Њ. е. госпођа Кристин Моро, амбасадорка Француске у Србији.

Изложбом Слике пролазног света. Односи француског и српског интимизма представљају се уметничка дела српских сликара прве половине XX века – Марка Челебоновића, Љубице Цуце Сокић, Пеђе Милосављевића, Недељка Гвозденовића, Ивана Табаковића и других који су прихватили и у складу с личним сензибилитетом преобликовали сликарство француског интимизма. Њихова дела су одговор на стварност која их је у четвртој деценији XX века угрожавала и из које су се повлачили у дом као једино уточиште. Управо услед топлине која зрачи из тих призора, тишине остварене помоћу хроматске равнотеже и умирене гаме, интимизам прекорачује географске, временске, националне и било које друге установљене одреднице, јер „локализација наше интимности у просторима значајнија је за њено познавање од одређивања датума” (Башлар). Физички простори интимизма психолошки су простори уметниковог бића. Хармонија интимистичке слике нераскидиво је повезана са стабилношћу и целовитошћу унутрашњег бића њеног творца. Једно другом су ослонац, једно без другог не постоје.

Изложбу прати монографска публикација Слике пролазног света. Односи француског и српског интимизма ауторке др Дијане Метлић у којој су, поред уметничких дела српских уметника, репродукована и дела француских интимиста из Музеја Орсеј, Центра Помпиду и Пти Палe у Паризу.

Током трајања изложбе очекује Вас пратећи програм.

Кустоска вођења: суботом у 11.00 и недељом у 17.00 сати.

Петак, 30. јун у 20.00 сати
Ауторско тумачење изложбе
Др Дијана Метлић, историчарка уметности
На тумачењу изложбе биће представљено интимистичко сликарство у српској средини и његов контекст у оквиру европског интимизма. Ауторка ће говорити о кључним актерима француске уметничке сцене који су пресудно утицали на српске уметнике и тако допринели ширењу интимистичког начина сликања на домаћем уметничком простору. Публика ће се упознати са стваралаштвом Марка Челебоновића, Богдана Шупута, Ивана Радовића, Пеђе Милосављевића, Љубице Цуце Сокић, Ивана Табаковића и других уметника српског интимистичког круга.

Петак, 14. јул у 20.00 сати
Стручно тумачење изложбе
Др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске
Поред образовања и уметничког усавршавања, један од главних мотива путовања српских сликара треће, четврте и пете генерације у Париз био је уживање у његовим позориштима и знаменитостима, у париским кафеима, у шетњи дуж обала Сене, дуж широких булевара, тргова и паркова како би се осетила атмосфера и шарм метрополе. Ове слике као и уметнички дух времена уметници су пренели на своја интимистичка платна. О њиховим стремљењима пренетим у ликовну уметност говориће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и историчарка уметности.

Петак, 4. август у 20.00 сати 
Стручно тумачење изложбе 
Мср Јелена Огњановић
Интимистичке слике испуњене тананом осећајношћу и сетом, резултат су настојања уметника да не слика према мотиву, већ према властитом осећању. На стручном тумачењу ће кустоскиња Јелена Огњановић указати на начине рада и доминантне теме којима су били наклоњени сликари интимисти, као и на разлоге који су их мотивисали да сликају по оваквим принципима. На овај начин публици ће бити представљен меланхолични и сањалачки свет интимистичке слике.

25. август у 20.00 сати
Промоција књиге Слике пролазног света. Односи француског и српског интимизма 
Као одличан познавалац српске ликовне уметности прве половине ХХ века ауторка књиге Слике пролазног света. Односи француског и српског интимизма, др Дијана Метлић се посветила пажљивом истраживању француске ликовне сцене овог периода. Кроз читаву студију она преплиће француску и српску уметност правећи паралеле, мапирајући могуће утицаје и указујући на разлике. Вредност и новина ове књиге је у томе што она не представља међусобно супротстављање, него преплитање животних путева, тематских и ликовних опредељења и судбина француских и српских сликара епохе интимизма.
На промоцији књиге говориће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Ирина Суботић, историчарка уметности, рецензент публикације и ауторка др Дијана Метлић.

Изложба је отворена за посетиоце до 31. августа 2017. године.

Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно