Манифестација Музеји Србије, десет дана од 10 до 10
Гостујућа изложба Галерије Матице српске
СРПСКА УМЕТНОСТ У ДЕСЕТ СЛИКА ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ
у Галерији слика „Сава Шумановић” у Шиду
11 - 20. мај 2017. године

У четвртак, 11. маја у 18.00 сати у Галерији слика „Сава Шумановић” у Шиду биће отворена гостујућа изложба Галерије Матице српске Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске у оквиру манифестације Музеји Србије, десет дана од 10 до 10. На отварању изложбе ће говорити Весна Буројевић, директорка Галерије слика „Сава Шумановић” и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, док ће мср Снежана Мишић, ауторка изложбе, присутне упознати са концептом изложбе и изложеним делима.

Галерија Матице српске ове године обележава 170 година од свог оснивања и тим поводом организује разне програме као што су изложбе, предавања, радионице у партнерским установама са жељом да се и ван простора Галерије широј јавности представи њен рад и уметничка колекција, и на тај начин најави отварање Галерије након завршетка радова на реконструкцији фасаде и нове сталне поставке, 1. јуна 2017. године. Такође, на овај начин Галерија учествује у манифестацији Музеји Србије, десет дана од 10 до 10 која за главну тему има „Музеј у гостима”.

Изложбом дигиталних принтова на платну Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске кроз причу о десет „најрепрезентативнијих” уметничких дела насталих у периоду од XVIII до XX века представља се српска национална уметност, њен развој, процеси модернизације и укључивање у савремене европске уметничке токове. Заступљена су дела најзначајнјих представника српске уметности новијег доба: од Христофора Жефаровића, Димитрија Бачевића и Стефана Тенецког, преко Катарине Ивановић, Павла Симића, Паје Јовановића и Стевана Алексића, до Саве Шумановића и Ивана Табаковића, као и различите теме, уметнички стилови и жанрови: религиозна композиција, портрет и аутопортрет, историјско сликарство, жанр сцене и др.

Током манифестације, сваког дана кроз тумачења и радионице за децу и младе биће посебно представљено једно уметничко дело са изложбе.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно