Изложба
СРПСКА УМЕТНОСТ У ДЕСЕТ СЛИКА. ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ
Поводом обележавања Месеца франкофоније 2017. и 170 година трајања Галерије Матице српске
Француски институт у Србији, Кнез Михајлова 31, Београд
3. март ‒14. април 2017. године

У петак, 3. марта 2017. године у 18.00 сати у изложбеном простору Француског института у Србији (Кнез Михајлова 31) у Београду биће отворена изложба Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске коју су поводом обележавања Месеца франкофоније 2017. и јубилеја 170 година Галерије Матице српске, приредили Француски институт у Србији и Галерија Матице српске.

На отварању изложбе ће говорити: др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Жан-Батист Кизен, директор Француског института у Србији и мср Снежана Мишић, аутор изложбе, док ће изложбу званично отворити Њ. е. гђа Кристин Моро, амбасадорка Републике Француске у Србији.

Галерија Матице српске и Француски институт у Србији дуги низ година успешно сарађују заједнички обележавајући Месец франкофоније и указујући на бројне културно-историјске везе између Француске и Србије којима се промовишу савремено стваралаштво и музејска делатност ове две земље. Такође, ове године Галерија обележава 170 година од свог оснивања и тим поводом организује разне програме, изложбе, предавања и радионице, у партнерским установама са жељом да широј јавности представи свој рад и уметничку колекцију, и на тај начин најави отварање Галерије и нове сталне поставке по завршетку радова на реконструкцији фасаде који су у току.

Изложбом дигиталних принтова на платну Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске кроз причу о десет „најрепрезентативнијих“ уметничких дела насталих у периоду од XVIII до XX века представља се српска национална уметност, њен развој, процеси модернизације и укључивања у савремене европске уметничке токове. Заступљена су дела најзначајнијих представника српске уметности новијег доба: од Христофора Жефаровића, Димитрија Бачевића и Стефана Тенецког, преко Катарине Ивановић, Павла Симића, Паје Јовановића и Стевана Алексића, до Саве Шумановића и Ивана Табаковића, као и различите теме, уметнички стилови и жанрови: религиозна композиција, портрет и аутопортрет, историјско сликарство, жанр сцене и др.
Аутор и кустос изложбе је мср Снежана Мишић, виши кустос Галерије Матице српске.

Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије и Француски институт у Србији.

Током трајања изложбе кустоси Галерије Матице српске ће у сарадњи с професорима Француског института у Београду реализовати радионице за децу од 6 до 11 година под називом Слику створи, француски проговори.

Изложба је отворена за посетиоце од уторка до петка од 13.00 до 19.00 сати и суботом од 10.00 до 15.00 сати.
Улаз је слободан.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно