Изложба
ТЕМЕ И ИДЕЈЕ МОДЕРНОГ: Српско сликарство 1900–1941.
Музеј савремене умјетности Републике Српске, Бања Лука
21. април – 30. јуни 2017. године

У оквиру сарадње Галерије Матице српске и Музеја савремене умјетности Републике Српске из Бања Луке, у петак, 21. априла 2017. године у 20.00 сати, у Музеју савремене умјетности Републике Српске (Трг српских јунака 2) свечано је отворена изложба Теме и идеје модерног: Српско сликарство 19001941, у поводу обележавања 22. априла Дана града Бања Луке. На отварању су говорили: др Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене умјетности Републике Српске, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Немања Миленковић, директор фондације „Нови Сад 2021” и господин Игор Радојчић, градоначелник града Бања Луке који је изложбу званично отворио.

Изложба која представља део сталне поставке Галерије Матице српске указује на идеје модерности у српској уметности прве четири деценије XX века, као и на њихову везу с историјским, политичким и друштвеним приликама у којима је настала. Изложба у Бања Луци подразумева поставку више од 60 радова: уља на платну, цртежа, скулптура и графика уметника: Саве Шумановића, Петра Добровића, Милана Коњевића, Мила Милуновића, Богдана Шупута, Марка Челебоновића, Миленка Шербана, Ђорђа Андрејевића Куна, Ивана Табаковића, Сретена Стојановића, Јована Бијелића, Зоре Петровић, Михаила С. Петрова, Павла Предраговића, Васе Поморишца, Ивана Радовића, Боривоја Стевановића, Младена Јосића, Ане Маринковић, Ђурђа Теодоровића, Миливоја Узелца, Ђорђа Јовановића, Милана Бутозана, Пашка Вучетића, Данице Јовановић и других, а подељена је у три тематске целине –  Село, Град, Људи, с намером да се кроз одабране теме представи развој ликовног језика и поетике.

Српско сликарство је у периоду између 1900. и 1941. године својим стилским тражењима и прогресивним трансформацијама, доследно уважавало формалну и језичку генезу главних токова модернизма уочљивог широм континента, иако често у временском раскораку у односу на брзи напредак европске модерне. Једноставна типологизација призора и мотива, такође, може допринети утиску да српски уметници битније не одступају од универзалних интересовања епохе. Међутим, пажљиво раслојавање тематских избора, обликовање специфичних наративних или идеолошких разлика издвајањем карактеристичних целина, баш као и нераскидива веза уметности и социјалних прилика, омогућили су уочавање, а потом и интерпретацију особености српског модернизма прве половине XX века, управо кроз његову тематску структуралност и њене посебности.

Концепцију поставке осмислила је др Симона Чупић, професор на катедри за Модерну уметност на Одсеку за историју уметности, Филозофског факултета у Београду, кустос изложбе је мср Мирјана Брмбота, кустоскиња Галерије Матице српске из Новог Сада, а координатор изложбе у Бања Луци је Лана Пилиповић, виша кустоскиња МСУ РС.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно