КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ СУБОТОМ
у оквиру едукативног програма за децу
УМЕТНИЧКИ ВРЕМЕПЛОВ
Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске

УЧИМО СА СЛИКЕ ВРЛИНЕ ВЕЛИКЕ
4, 11, 18. и 25. новембар 2017. године од 11.00 до 12.30 сати

Креативне радионице у оквиру едукативног програма за децу Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске су осмишљене са жељом да најмлађи посетиоци путем уметничких дела из сталне поставке Галерије Матице српске на занимљив начин сазнају о значајним догађајима и личностима из историје и о њиховим врлинама.

Токомновембра 2017. године биће реализован циклус радионица под називом Учимо са слике врлине велике. Малишани ће и у овом месецу путовати кроз време и упознати храбре витезове, поносне краљеве и племените даме. На радионицама ће сазнати због чега су ове личности и дан данас важне и које су их врлине красиле. Кроз разговор ћемо им указати на вредност врлина и сазнати када су они били храбри, племенити, упорни или поносни.

 

4. новембар 2017.године
КАД УПЛАШИШ СТРАХ ПРАВИ СИ ЈУНАК
Уз помоћ уметничких дела из поставке Галерије Матице српске малишани ће упознати храброг војника Светог Димитрија и храбру даму Софију Дунђерски, на чијим примерима ће сазнати о храбрости. Разговараћемо о томе да ли се јунаци заиста ничега не боје или се ипак понекад и они уплаше али се успешно изборе са својим страхом. Деца ће признати својим другарима чега се плаше и открити нам у којим ситуацијама су били довољно храбри да победе страх. У креативном делу ће од картона правити „чудовишне маске” – маске за лице којима ће моћи да отерају страх када их нападне.

11. новембар 2017. године
ОСТВАРИЋУ СВОЈ САН ЈЕР САМ ВРЕДАН, УПОРАН
На примеру сликара Стефана Тенецког чији се аутопортрет налази у Галерији Матици српске деца ће научити шта неко може постићи када је вредан, марљив и упоран. Сазнаће колико труда и рада је овом уметнику било потребно да оствари свој сан и постане цењен и познат сликар. Разговараће о томе шта би они желели да буду кад порасту и шта је све потребно да неко научи пре него што постане доктор, учитељ или астронаут. Како би себе мотивисали да буду упорни, малишани ће нацртати свој аутопорет у будућности – приказаће себе као одрасле особе које се баве послом из својих снова.

18. новембар 2017. године
ВЕЛИКИ ЈЕ ХИТ БИТИ ПЛЕМЕНИТ
На временском путовању кроз средњи век деца ће упознати Светог Саву. Посматрајући слику Павла Симића Свети Сава са децом разговараћемо о томе како је живео млади принц Растко Немањић и због чега је одлучио да напусти удобан живот на двору и да постане монах под именом Сава. Кроз причу ће сазнати како је помагао људима, учио их важним стварима и како је помирио своја два посвађана брата. Потом ће малишани међусобно разговарати о својим добрим делима и о ситуацијама у којима су били племенити. Да би показали своју племенитост нацртаће неко добро дело свога друга и тај цртеж му поклонити.

 

25. новембар 2017. године
НЕ МОРАШ ДА БУДЕШ ЦАР ДА БИ БИО ПОНОСАН
Слике Проглашење Душановог законика Паје Јовановића и Цар Душан Ђуре Јакшића малишанима ће показати једног поносног и силног цара. Разговараћемо о томе да ли само цар може тако да се осећа, и да ли су и они некад били поносни, осећали се битни и важни попут цара Душана на овим сликама. Размислиће по чему се разликује неко ко је поносан од неког ко се прави важан, и да ли смо поносни само на нешто што сами урадимо или нас и неко други може учинити поносним. У креативном делу радионице свако дете ће приказати један тренутак у свом животу када је био веома поносан.

Радионице суботом су отворене за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година. 
Цена улазнице је 150.00 динара.

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 0214899017 и Јелени Огњановић на 0214899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно