КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ СУБОТОМ
у оквиру едукативног програма за децу
УМЕТНИЧКИ ВРЕМЕПЛОВ
Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске

ЧУДЕСНО ПУТОВАЊЕ МАТИЦЕ СВЕЗНАЛИЦЕ
7, 14, 21. и 28. октобар 2017. године од 11.00 до 12.30 сати

Креативне радионице у оквиру едукативног програма за децу Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске су осмишљене са жељом да најмлађи посетиоци путем уметничких дела из сталне поставке Галерије Матице српске на занимљив начин сазнају о значајним догађајима и личностима из историје и о њиховим врлинама.
Током октобра 2017. године биће реализован циклус радионица под називом Чудесно путовање Матице Свезналице, на којима ће Матица Свезналица малишане повести на путовање кроз време. Они ће посматрати уметничка дела и са кустосима разговарати о личностима и догађајима приказаним на њима. Уз помоћ маште, отпутоваће „временском машином” у прошлост и срести се са херојима и хероинама наше историје.

 

7. октобар 2017. године
УМЕТНИЧКИ ВРЕМЕПЛОВ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ
На уводној радионици малишани ће видети какво је то „чудесно путовање” на које је кренула Матица Свезналица, и шта све може на том путовању да научи. Разговараће о начинима путовања, о превозним средствима и о томе да ли се може путовати кроз време. На радионици ће се малишани заједно са Матицом Свезналицом укрцати на временску машину и посматрајући уметничка дела из Галерије Матице српске открити занимљиве приче које крије историја. Маштовитим цртежом деца ће показати како су доживела ову авантуру и своје „путовање кроз време”.

14. октобар 2017. године
МАТИЦА СВЕЗНАЛИЦА У СРЕДЊОВЕКОВНОМ ЗАМКУ
Путовање са Матицом Свезналицом наставља се уз слику Паје Јовановића Проглашење Душановог законика. На овај начин деца ће упознати српског средњовековног цара Душана, царицу Јелену, царевића Уроша и њихову свиту. Такође, сазнаће шта је то Душанов законик и због чега је важно да постоје закони и одређена правила и да се они поштују. Свако дете ће добити картонску лутку која представља једну од личности са слике, и уз помоћ кустоса ће направити малу позоришну представу са својим јунацима. 

21. октобар 2017. године
МАТИЦА СВЕЗНАЛИЦА УПОЗНАЈЕ ПЕСНИКА
Матица Свезналица је велики љубитељ поезије и овом приликом ће покушати да своју љубав према лепој речи пренесе и на децу. Зато ће им показати портрет свог омиљеног песника Јована Јовановића Змаја, који је насликао његов пријатељ Новак Радонић. Одвешће их у време када је овај песник живео и писао и прочитаће им неке од његових најлепших песама за децу. Свако дете ће одабрати песму која му се највише допадне и насликати је у техници акварела.

28. октобар 2017. године
МАТИЦА СВЕЗНАЛИЦА И НОВИ ИЗУМИ
Слика на којој је Паја Јовановић приказао Софију Дунђерски са њеним коњем Ризи Бизи биће повод да малишани науче нешто о времену у којем је живела ова млада дама. Сазнаће како је путовала, како се облачила, чиме се забављала, али и који су били „нови изуми” тога времена. Разговараћемо о томе који су то нови изуми данас, а за крај малишани ће „отпутовати” у будућност и одатле донети неки предмет који тек треба да буде измишљен и приказати га цртежом.   

Радионице суботом су отворене за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година. Цена улазнице је 150.00 динара.

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 0214899017 и Јелени Огњановић на 0214899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно