КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ СУБОТОМ
ПУТОВАЊЕ КРОЗ МОДЕРНО ДОБА

Креативне радионице за децу суботом
МАЛИ ИСТРАЖИВАЧИ
2, 9, 16. и 23. јун 2018. године од 11.00 до 12.30 сати

Након бројних уметничких путовања на којима су малишани били током претходних месеци у Галерији Матице српске, време је да се подсете свих драгоцених сазнања која су као праве пчелице вредно сакупили. Током јунског циклуса креативних радионица под називом Мали истраживачи, најпре ћемо се упустити у детективско истраживање дечје изложбе Уметнички времеплов која ће од 1. до 10. јуна бити отворена у Галерији Матице српске. Такође, малишани ће пронаћи једну стару „временску машину”, одгонетнути уметничке загонетке, и бити у прилици да у уметничком квизу покажу своје знање. За крај овог циклуса, свако дете ће добити заслужени орден Малих уметничких истраживача.

 

2. јун 2018. године
ДЕТЕКТИВСКА ПРИЧА
Током радионице Детективска прича малишани ће имати прилике да се упознају с радовима на дечјој изложби Уметнички времеплов. Пред сваким од изложбених паноа добиће по једну уметничку загонетку која ће им указати на тајанствени предмет скривен на неком од дечјих радова. Када реше све загонетке, покушаће да од појмова које су открили саставе причу и нацртају је. Кроз радионицу малишани ће се упознати с дечјом изложбом, и размислити о томе због чега су најбољи и најискренији уметници управо деца.

9. јун 2018. године
ПУТОВАЊЕ ВРЕМЕНСКОМ МАШИНОМ
Шта су све током предходних радионица научили о Галерији Матице српске и значају уметничких дела која се у њој чувају, деца ће се подсетити на радионици Путовање временском машином. За ту прилику још једном ћемо ставити у погон уметничку „временску машину” која као гориво користи дечју машту, и упустити се у крстарење кроз прошлост. На овом путовању упознаћемо славне људе из прошлости попут сликара Саве Шумановића, песника чика Јове Змаја и цара Душана Силног. Такође, покушаћемо да завиримо и у будућност како бисмо видели шта нас тамо чека. У креативном делу радионице, малишани ће осликати „временску машину” цртежима који приказују њихово виђење будућности.

16. јун 2018. године
УМЕТНИЧКИ КВИЗ
На радионици Уметнички квиз малишани ће бити у прилици да кроз низ игара покажу шта све знају о уметности, али и да науче нешто ново. Квиз ће започети играма као што су уметничке асоцијације и игра памћења детаља на уметничким делима. Након тога кустос ће малишане повести у простор сталне поставке ХХ века, где ће уз помоћ пантомиме једни другима описати неку од изложених слика модерне уметности. У креативном делу радионице деца ће добити папир са откривеним делићем неке од слика из Галерије, покушаће да се сете која је то слика и да је нацртају.

23. јун 2018. године
КОЈЕ ДЕЛО ЧУВА ХРАНУ НА СЛИКАРСКОМ АСТАЛУ?
Сликари попут Катарине Ивановић, Саве Шумановића, Милана Коњовића и многих других, на својим делима су често приказивали храну. Током последње креативне радионице у јуну малишани ће кренути у потрагу за оваквим делима у сталној поставци Галерије Матице српске. Након што уз помоћ детаља пронађу слике које „чувају храну на сликарском асталу” са кустосом ће разговарати о њима. Потом ће нацртати мртву природу са својом омиљеном храном, а као знак да су успешно завршили и овај циклус радионица, биће награђени орденом Малих уметничких истраживача.  

Радионице суботом су отворене за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година. Цена улазнице је 150.00 динара.

Напомена: ДРУЖЕЊЕ С МАЛИШАНИМА НАСТАВЉАМО ОД ЈЕСЕНИ 2018. ГОДИНЕ.

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 0214899017 и Јелени Огњановић на 0214899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.


Креативне радионице суботом – мај 2018
Креативне радионице суботом – април 2018
Креативне радионице суботом – март 2018
Креативне радионице суботом – фебруар 2018
Креативне радионице суботом – јануар 2018
Креативне радионице суботом – децембар 2017
Креативне радионице суботом – новембар 2017
Креативне радионице суботом – октобар 2017

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно