ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2017.
29. јун ‒ 31. август 2017. године
четвртком у 21.00 сат

Као и претходних година, Новосађани ће и овог лета имати прилику да се у вечерњим сатима освеже уз програм ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2017. Публика ће моћи да ужива у атрактивним културно-уметничким садржајима који приказују разноврсност светске културне баштине и значај њеног очувања у контексту историјских и културолошких околности.

ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА се, као заједнички програм Галерије Матице српске и Спомен-збирке Павла Бељанског одржава од 2012. године. Сада већ традицонална, ова манифестација представља пример добре праксе у области сарадње музејских установа и актуелног приступа различитим садржајима који квалитетно представљају сву сложеност музејског посла и богатство музејских програма. Од 2012. године одржано је укупно 49 тематских вечери најразличитијих садржаја, са ауторским печатом 43 појединца и установа, уз учешће 152 извођача. Програме је пратило око 8.000 посетилаца, због чега је овај пројекат значајан и као вид откривања нових комуникација с публиком, отварања музејских установа према посетиоцима различитих интересовања, те интеграције музејских програма у културну понуду града.  

Првобитна идеја да се током „дугог, топлог лета” у заједничком врту Галерије Матице српске и Спомен-збирке Павла Бељанског публици омогући летња забава, претворила се у манифестацију која садржи мноштво разноврсних, атрактивних, мултидисциплинарних програма, као што су концерти, филмске пројекције, утисци са далеких путовања и плесне вечери. Већина њих реализована је захваљујући добрим односима са амбасадама и културним центрима више земаља, међу којима су Велика Британија, Француска, Аустрија, Италија, Мађарска, Јапан и САД, као и многобројним институцијама, сарадницима и пријатељима Галерије Матице српске и Спомен-збирке Павла Бељанског.

Реализацију манифестације ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2017. омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводинe.

ПРОГРАМ
................................
Свечано отварање
................................
29. јун 2017.
Свечано отварање
Предавање
Посластичарница – кратка повест жудње за слатким
Мср Тамара Огњевић

Истражујући фантастичну повест цивилизацијске жудње за слатким, предавање мср Тамаре Огњевић, историчарке уметности и директорке Артис центра, повезаће историју уметности, гастрономију, антропологију, књижевност и филозофију. Полазећи са становишта чувеног француског chef-a Антонина Карема (1784–1833) да је посластичарство пета слободна уметничка вештина, биће сагледан шири друштвени и феноменолошки контекст посластица и свега онога што оне имплицирају у практичном и метафоричном смислу. Нарочито ће бити речи о посебном односу гастрономије и уметности у XIX и првој половини XX века, у епохи у којој се преплићу индустријализација и еманципација, наука и естетика, револуције и еротика. Обликујући ново друштво, то време трајно мења све претходне системе вредности и начине комуникације. Посетиоци ће поред уживања у предавању имати прилику и да уживају у посластици изненађења новосадске посластичарнице „Времеплов”.

6. јул 2017
Путописна прича
Сантијаго де Компостела
Др Симона Чупић

Бројни ходочаснички путеви који воде до Сантијага де Компостеле, до катедрале и гроба апостола Јакова обележили су векове шпанске историје али и европске цивилизације и културе. Природа, уметност, архитектура, мала места ван туристичких брошура, ”пулперије”, ходочасници и заљубљеници у Шпанију, старе и нове књиге исписаних сећања на ову чувену путању… Како ово ходочашће данас (може да) изгледа поделиће са нама из сасвим личног угла наша дугогодишња сарадница др Симона Чупић, која је компостелу, ходочаснички сертификат,  стекла 2015. године.

13. јул
Културни квиз
са Николом Костићем

Посетиоци ће имати прилику да се на један неуобичајен начин „суоче“ са својим знањем о култури. Културни квиз, односно квиз знања посвећен култури, водиће Никола Костић, познатији као Ли Мен, који ће питањима подстаћи публику на размишљање и подсетити је на интересантне чињенице из света културе. Током вечери екипе од четири члана такмичиће се једне против других из различитих области: музике, ликовне уметности, књижевности, позоришта и филма, а победници из сваке области добијаће симболичну награду. Посебна и главна награда припашће победничкој екипи целокупног квиза.
*Екипу је потребно пријавити на телефон 021 4899 013 до 12. јула.

20. јул 2017.
Филм о Егону Шилеу
Смрт и девојка
Аустријски културни форум Београд

Играни филм Смрт и девојка посвећен је животу и стваралаштву аустријског сликара Егона Шилеа. Почетком XX века Егон Шиле је један од најпровокативнијих уметника у Бечу. Његов живот и дела покрећу лепе жене и једно доба које је на измаку. Две жене имале су трајан утицај на њега – сестра Герти која му је била и прва муза и седамнаестогодишња Вали, вероватно његова једина права љубав, коју је овековечио на својој чувеној слици Смрт и девојка. Шилеове радикалне слике скандализују бечко високо друштво, док с друге стране, смели уметници попут Густава Климта и трговци уметнинама увиђају његов несвакидашњи таленат. Такође, сам Егон Шиле спреман је да се суочи са сопственим болом и да жртвује љубав и живот зарад уметности. Режију филма потписује Дитер Бернер, а у главним улогама су Ноа Саведра, Марези Ригнер, Валери Пахнер и Мари Јунг. Продукција филма: Novotny & Novotny Filmproduktion. 

27. јул 2017.
Вече плеса и уметности
Др Даниела Королија Црквењаков и Удружење Todo Tango

На вечери плеса и уметности биће представљен паралелно развој две уметности: ликовне, приказане хронолошки и илустроване делима познатих сликара, и уметности плеса, као теме и инспирације ликовних стваралаца. Прикази плеса и уметности биће обогаћени одговарајућом музиком која употпуњује доживљај епохе. Публика ће моћи да ужива у атрактивном плесу, упозна његов развој, доживи га на плесном подијуму, а све то уз одабрану музику.
Програм су припремили др Даниела Королија Црквењаков, Милица Црквењаков и Дејан Лукић и удружење Todo tango из Новог Сада.

3. август 2017.
Филмско вече и разговор с Вељом Павловићем
Култура сећања:Калемегдански кадиш

Прича документарног филма прати судбину оркестра Мики џез, који је 1928. године први донео овај музички правац у Београд и Србију. Настао по сценарију Лавиније Девенпорт, у режији Миодрага Ћертића (серијал Арт трилери, РТС, 2017), филм документује време између два рата, двадесете и тридесете године ХХ века, период веома значајан и за уметнике из колекције Бељанског. У филму учествују Војислав Бубиша Симић, Маркус Блам, Аврам Израел и други. Новинар и водитељ Веља Павловић, један од актера у филму, говориће о значају ове филмске приче засноване на једној фотографији чланова оркестра, Јевреја страдалих у холокаусту, и потрази за сећањима на њих, за изградњу културног идентитета уопште. 

10. август 2017.
Путописна прича
Португал, најзападнија земља Европе
Мирко Стефановић

Као гост ЛЕТА У ВРТУ ГАЛЕРИЈА, Мирко Стефановић, данас професор Међународне политике на Правном факултету НОВА Универзитета у Лисабону, пренеће нам своја искуства из дугогодишњег живота у Португалу. Некадашњи државни секретар у Министарству спољних послова и амбасадор Републике Србије у Португалу (2011–2015), раније и амбасадор Југославије у Израелу, говориће о свом виђењу сликовите земље порта, мора и фада, смештене на југозападу Пиринејског полуострва, између Шпаније и Атлантског океана.

17. август 2017.
Концерт и предавање
Jazzbuka
The Hat Matters и Војислав Савков

Главни протагонисти Jazzbukе, сомборски џез квартерт The Hat Matters и њихов гост, солиста Војислав Савков, увешће нас у причу о историјату џеза. Захваљујући комбинацији концерта и предавања сазнаћемо више о утицајима који су обликовали израз и начин свирања једног џез уметника. Овог Лета, бавећи се једним од кључних обележја епохе у којој су настајала и поједина дела из фондова Спомен-збирке, Jazzbukа ће приближити публици саму идеју џеза уводећи је у богаство које у себи ова врста музике носи.

24. август 2017.
Путописна прича
Перу
Мр Ивана Станковић Исаковић

Новинарка и уредница РТС-а, Политике и других значајних медијских кућа у земљи, главна је и одговорна уредница интернет часописа Internet Serbia Travel News. Активно се бавећи менаџментом манифестација и ПР пословима у туризму, богато новинарско искуство свакодневно надограђује промоцијом туристичке привреде. Лауреаткиња признања Златно перo, Туристички цвет и других престижних новинарских и награда за унапређење туризма, говориће о свом доживљају културе и далеких предела Перуа, земље смештене између Тихог океана и Анда, на крајњем истоку Јужне Америке.  

31. август 2017.
Концерт
Гудачки квартет IL Belpaese

IL Belpaese, од оснивања 2011. године ствара препознатљив стил захваљујући дугогодишњем искуству и концертној пракси. Осим успелих наступа у земљи бележи запажена извођења и на међународној музичкој сцени. Његови чланови, поред концертног и педагошког рада, наступају у најбољим институционализованим оркестрима Србије, а били су и вође оркестра КоторАрт фестивала (2014–2016). Затварајући ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА уживаћемо у њиховом извођењу најпознатијих филмских, евергрин и поп-рок нумера светски познатих музичара попут Ерика Клептона, Мајкла Џексона, Стинга...

 

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно