70 година путовања кроз модерну српску уметност
више од 50 уметничких дела
од Паје Јовановића до Миће Поповића
од традиције до савремености

Стална поставка српске уметности XX века Галерије Матице српске
МОДЕРНИЗМИ ‒ КОНТИНУИТЕТИ И СУЧЕЉАВАЊА

У години у којој прославља 170 година трајања Галерија Матице српске je припремила уметничко путовање које сажима 70 година (1907‒1977) трагања, преиспитивања и сучељавања различитих модерних сликарских праваца.
Од утемељене традиције Паје Јовановића до „самоубиства слике” Миће Поповића, српска модерна уметност прешла је дуг развојни пут. Нека од горућих питања на том путу савладавали су уметници попут Надежде Петровић, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и других чије је стваралаштво представљено у новој сталној поставци српске уметности XX века, под називом: 

МОДЕРНИЗМИ ‒ КОНТИНУИТЕТИ И СУЧЕЉАВАЊА

Према речима ауторке поставке проф. др Лидије Мереник, у праћењу уметности XX века из збирки Галерије Матице српске и њених пунктума могу се препознати готово сви модернистички и спрам модернизма критички искази, идеје и полазишта. На тој путањи настаје уметност модернизама, као вишеслојни нанос идеја, идеологија, естетика, личних философија, стилова, сучељавања, континуитета, авантуризама, унутрашњих емиграција, конфликaта и снова. Видимо ли је тако, као спиралну или лавиринтску путању коју увек изнова треба испитивати, кроз напретке и повратке, морамо се повиновати основном хтењу модернизама XX века и схватити је као сталну и увек виталну интерактивну и интертекстуалну дијалошку праксу прошлости и садашњости, „старог” и „новог”, као отворен систем разлагања, тумачења, полемисања и разумевања. Стога данашњи уметнички материјал, како из прве, тако и из друге половине прошлог века, чини сувислу, премда још недовољно заокружену, али довољно јасну целину која је у стању да, путем поставке, мапира најважније тачке развоја модерне и савремене уметности током протеклог века.

Постоји само једна — увек стара и увек нова уметност. То је она која даје најтачније симптоме, формулације и облике појединих момената универзалног стваралачког процеса, његове законе и кретања, без обзира на разне стилове, школе и правце.
Иван Табаковић

О новој сталној поставци српске уметности XX века публика ће моћи да чита у водичу Модернизми у коме је ауторка проф. др Лидија Мереник објаснила концепт изложбе, историју стварања збирки модерне уметности Галерије Матице српске и представила нов начин излагања, тумачења, полемисања и разумевања развоја српске модерне уметности XX века.

Нова стална поставка српске уметности XX века биће свечано отворена у петак, 22. децембра 2017. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске (Трг галерија 1). На отварању ће говорити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Лидија Мереник, ауторка изложбе, професорка на Одељењу за историју уметности на Филозофском факултету у Београду и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије, који ће поставку званично отворити. 

Свечаним отварањем сталне поставке српске уметности XX века испратићемо јубиларну 170. годину Галерије Матице српске уз новогодишњи коктел на којем ћемо наздравити успешно реализованим пројектима у 2017. и свим новим који нас очекују у 2018. години.

Реализацију сталне поставке српске уметности XX века и водича омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

УМЕТНОСТ 1907‒1947.
УМЕТНОСТ ПОСЛЕ 1950.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно