ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ
ДОБИТНИК
ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ НОВОГ САДА ЗА 2017. ГОДИНУ

На дан 23. октобра када је 1944. године Нови Сад ослобођен у Другом светском рату, у Градској кући је одржана Свечана академија на којој је Галерији Матице српске додељена Октобарска награда Новог сада за 2017. годину. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић уручили су управници Галерије Матице српске др Тијани Палковљевић Бугарски Октобарску награду Новог Сада за изузетна остварења у области културе и уметности, постигнута прикупљањем, проучавањем, заштитом и представљањем културног наслеђа и уметничких вредности српског народа у земљи и иностранству током 170 година рада, као и за подстицање савременог уметничког стваралаштва чиме је постала чувар националног културног наслеђа.

Галерија Матице српске се захваљује Универзитету у Новом Саду и ректору проф. др Душану Николићу који су Галерију предложили за ову престижну награду, као и онима који су подржали овај предлог: Библиотеци Матице српске, Српској академији наука и уметности ‒ огранку у Новом Саду, Српској православној Црквеној општини новосадској, Покрајинском заводу за заштиту споменика култууре у Петроварадину, Предшколској установи „Радосно детињство” и Туристичкој организацији Града Новог Сада.

У години у којој Галерија Матице српске обележава јубилеј 170 година трајања завршени су радови на реконструкцији зграде и фасаде, реализована је донација вредне уметничке колекције компаније „Tarkett”, приређене су изложбе у Галерији као и у другим музејским установама у земљи и региону, реализовани су пројекти и програми намењени различитој публици. Јубилеј је посебно прослављен свечаношћу у Текелијануму у Будимпешти, на месту на којем је пре 170 година донета одлука да се оснује Музеј Матице српске, а потом и у Новом Саду свечаном седницом којом је обележен Дан Галерије.

Резултати и рад Галерије Матице српске, како у 2017. години тако и протеклих 170 година, препознати су од стране Града Новог Сада и награђени Октобарском наградом Новог Сада за 2017. годину.

Свечаној академији поводом уручења Октобарске награде Новог Сада за 2017. годину присуствовале су и некадашње управнице Галерије Матице српске др Бранка Кулић и Олга Микић, као и колектив Галерије Матице српске.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно