ИСТОРИЈСКИ ДАР ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА
Потписивање Aкта о извршеној донацији уметничке колекције између
компаније „Tarkett” д.о.о. Бачка Паланка и Галерије Матице српске
и
Посета председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић
Галерији матице српске
Галерија Матице српске, 17. октобар 2017. године

Компанија „Tarkett” д.о.о. је данас 17. октобра 2017. године учинила историјски дар Галерији Матице српске, у години јубилеја 170 година трајања. Потписан је Акт о извршеној донацији уметничке колекције између компаније „Tarkett” д.о.о. Бачка Паланка и Галерије Матице српске, која је реализована уз подршку Министарства културе и информисања и Владе Републике Србије. У поводу потписивања Акта о извршеној донацији Галерију Матице српске је посетила председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Председницу Владе су у Галерији Матице српске дочекали др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Владан Вукосављевић, министар кутлуре и информисања Републике Србије, Игор Мировић, председник Покрајинске владе, Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, Мирослав Окука, генерални директор комапније „Tarkett” и Никола Павичић, дугогодишњи директор „Синтелона”. У кратком обиласку Галерије председници Владе је представљена стална поставка српске уметности XVIII и XIX века и део њених активности: на пољу конзервације на примеру пројекта „Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму” чији резултати ће премијерно бити представљени јавности на свечаном Дану Галерије у среду 18. октобра 2017. године, на пољу едукације и рада с децом и младима, као и методологија чувања и проучавања уметничких дела у депоима, а на примеру уметничке колекције компаније „Tarkett”.

Након обиласка Галерије у Свечаном салону је потписан Акт о извршеној донацији уметничке колекције између компаније „Tarkett” д.о.о. Бачка Паланка и Галерије Матице српске, који су у присуству Ане Брнабић, председнице Владе Републике Србије, Игора Мировића, председника Покрајинске владе, Владана Вукосављевића, министра културе и информисања Републике Србије и Милоша Вучевића, градоначелника Новог Сада, потписали др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије и Мирослав Окука, директор компаније „Tarkett”. Потом су се медијима обратили: др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Мирослав Окука, генерални директор компаније „Tarkett”, Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, Игор Мировић, председник Покрајинске владе и Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије.

За Галерију Матице српске ово је историјски догађај због квалитета колекције коју смо примили, али и због тога што смо успели да направимо велики корак напред и покажемо да су наша држава и да је наше друштво спремно за овакве промене ‒ за сарадњу привредног и државног сектора. У колекцији се налази 83 уметничка дела најзначајнијих уметника српске уметности XX века – Петра Лубарде, Надежде Петровић, Мила Милуновића, Зоре Петровић, Ристе Стијовића, Петра Омчикуса као и иконе српских, руских и бококоторских иконописаца. Веома смо срећни што је ова колекција од данас део колекције Галерије Матице српске, рекла је управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски.

Потом се обратио Мирослав Окука, генерални директор комапније „Tarkett”: Овим поклоном Галерији Матице српске настојимо да додатно оснажимо суштинске вредности у нашем друштву. Уверени смо да ће стручни тим Галерије Матице српске, који је и до сада бринуо о колекцији „Tarkett”, додатно увећавати њену вредност, тиме што ће је излагати и чинити доступном љубитељима уметности и широј публици. Брига о културном наслеђу је заједнички задатак свих нас и један је од најважнијих предуслова за очување идентитета нашег друштва.

Обраћајући се присутнима министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић је изјавио: Данас присуствујемо догађају који враћа донаторство на велику сцену. Овим гестом су се господин Павичић и комапнија „Tarkett” уписали златним словима у грамату српске културе чиме ова колекција од данас припада свима нама. Хвала им на томе!

Након министра, обратио се председник Покрајинске владе Игор Мировић: Драго ми је што смо успели заједничким ангажовањем Галерије Матице српске, компаније „Tarkett” и свих нивоа власти да сачувамо и представимо значајну колекцију српске уметности. Са оваквом подршком наставићемо и на сличним пројектима у будућности.  

На крају се присутнима обратила председница Владе Републике Србије Ана Брнабић: Влада Републике Србије је на иницијативу Министарства културе и информисања Републике Србије пронашла порески модел по коме је компанија ослобођена додатних финансијских трошкова, јер још увек не постоје законом регулисане пореске олакшице за донаторство. Сада су 83 ремек дела српске уметности власништво Галерије Матице српске односно свих грађана Србије. Овај догађај је изузетно важан за Републику Србију. Нема одрживог развоја наше земље без фокуса на културу, без ње се не можемо надати да ћемо на дугорочном плану имати развој.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно