Пројекат OUTINGS – мурали инспирисани уметничким наслеђем
Изложба фотографија мурала Жилијена де Казабјанке
18. август ‒ 17. септембар 2017. године

Пројекат Outings креирао је француско-корзикански визуелни уметник Жилијен де Казабјанка (Julien de Casabianca) као уметнички пројекат чији је главни циљ демократизација класичне уметности кроз израду мурала инспирисаних уметничким наслеђем. У Галерији Матице српске је у сарадњи с Француским институтом у Србији – Нови Сад, у петак, 18. августа 2017. године отворена изложба фотографија мурала Жилијена де Казабјанке који су настали широм света у оквиру Outings пројекта. На отварању су говориле др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Јелена Огњановић, координаторка пројекта и Орели Поле, координаторка Француског института у Србији – Нови Сад, која је изложбу званично отворила. Програм отварања употпунио је наступ плесног удружења Groove из Новог Сада.
Током трајања изложбе Жилијен де Казабјанка ће у Новом Саду реализовати ову глобалну партиципативну акцију – израдиће мурал са мотивом слике Стевана Алексића Анђео мира I. Штампан у величини 12‒15 метара мурал ће бити постављен на фасаду зграде на Тргу незнаног јунака 1а, с погледом на Београдски кеј. На овај начин створиће се необична веза између човековог свакодневног простора - шеталишта на Дунаву и културног наслеђа које чува Галерија Матице српске.
Поред израде великог мурала, Казабјанка ће у Галерији Матице српске одржати радионицу за младе узраста од 14 до 19 година који ће се опробати у прављењу мурала. Учесници радионице ће имати прилику да сарађују с овим познатим уметником, да разговарају и дискутују о могућим интерпретацијама уметничких дела из колекције. Током радионица свако од учесника ће одабрати једно уметничко дело и фотографисати га телефоном. Потом ће се од одштампаних фотографија израдити колажи, који ће се у оквиру другог дела радионице постављати на зидове новосадских зграда. Тако ће настати 21 мурал, симболично у сусрет 2021. години када ће Нови Сад бити Европска престоница културе. Мурали ће представљати  интерпретацију „старе уметности” и красиће различите делове Новог Сада. Након поставке мурала, учесници радионице ће направити специјалну туру кроз Нови Сад којом ће заинтересовану публику провести кроз своје улице и показати ремек-дела из свог краја!
Више о светском пројекту Outingshttp://www.outings-project.org/
Outings пројекат подржала је Фондација Нови Сад 2021 у оквиру пројекта За нове мурале, који укључује низ акција везаних за уређење зидних површина и осликавање јавних простора, а у реализацији радионица за младе подршку је пружила организација Омладинске престонице Европе - Нови Сад (ОПЕНС) 2019.

Реализацију пројекта финансијски су омогућили Управа за културу града Новог Сада, Министарство културе и информисања Републике Србије, Француски институт у Србији и Француски институт у Паризу.


Постаните део Outings пројекта и пријавите се за радионицу на:

Као завршница пројекта у Новом Саду у петак, 18. августа 2017. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске биће отворена изложба фотографија мурала Жилијена де Казабјанке који су настали широм света као део пројекта Outings.
Изложба ће трајати до 17. септембра.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно