Пројекат OUTINGS – мурали инспирисани уметничким наслеђем
Радионица мурала са Жилијеном де Казабјанком и
изложба фотографија његових мурала у
Галерији Матице српске
14‒18. август 2017. године

Пројекат Outings креирао је француско-корзикански визуелни уметник Жилијен де Казабјанка (Julien de Casabianca) као уметнички пројекат чији је главни циљ демократизација класичне уметности, недоступне обичном свету. У сарадњи Галерије Матице српске с Француским институтом у Србији – Нови Сад, Казабјанка ћеод 14. до 18. августа 2017. године у Новом Саду реализовати ову глобалну партиципативну акцију под називом Outings. Посетиће Галерију Матице српске и изабрати једно уметничко дело које ће потом бити фотографисано, штампано у величини од 12 до 15 метара и постављено на једну новосадску фасаду. На овај начин створиће се необична веза између човековог свакодневног простора и културног наслеђа.

Поред француског уметника, млади узраста од 14 до 19 година ће моћи да се опробају у прављењу мурала на радионици са Казабјанком. Од 14. до 17. августа 2017. године 21 млади учесник имаће прилику да сарађује с овим познатим уметником и у Галерији Матице српске разговара и дискутује о могућим интерпретацијама уметничких дела из колекције. Током радионица свако од учесника ће одабрати једно уметничко дело и фотографисати га телефоном. Потом ће се од одштампаних фотографија израдити колажи, који ће се у оквиру другог дела радионице постављати на зидове новосадских зграда. Тако ће настати 21 мурал, који представља  интерпретацију „старе уметности” и који ће крастити различите делове Новог Сада. Након поставке мурала, учесници радионица ће моћи да направе специјалну туру кроз Нови Сад где ће заинтересовану публику провести кроз своје улице и показати ремек-дела из свог краја!

Ако волите свој крај и мислите да нема лепшег на целом свету имате прилику да у њега „доведете” једно ремек-дело из Галерије Матице српске!


Постаните део Outings пројекта и пријавите се за радионицу на:

Као завршница пројекта у Новом Саду у петак, 18. августа 2017. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске биће отворена изложба фотографија мурала Жилијена де Казабјанке који су настали широм света као део пројекта Outings.
Изложба ће трајати до 17. септембра.

Више о светском пројекту Outingshttp://www.outings-project.org/

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно