Промоција мобилне апликације
ДОЖИВИ УМЕТНОСТ
30. новембар 2017. године у 20.00 сати

Галерија Матице српске је у складу са савременом музеолошком праксом у протеклим годинама адаптирала простор и прилагодила активности и програме различитим посетиоцима. Следећи корак у модернизацији је увођење савремених технологија у комуникацији музејског садржаја с посетиоцима, који се огледа у креирању дигиталне платформе и апликације.

У четвртак, 30. новембра 2017. године у 20.00 сати у Галерију Матице српске ће бити представљена мобилна апликација Доживи уметност. У пријатном амбијенту, уз музику и коктеле, посетиоци ће имати прилику да испробају апликацију и уживају у уметности на другачији начин.

Кроз три Галеријске туре – Доживи уметност, Галеријска тура Саве Текелије и Потрага за благом ‒ посетиоци различитог узраста и интересовања сазнаће о уметничким и друштвеним феноменима XVIII, XIX и XX века, о историји Галерије Матице српске „из угла Саве Текелије”, о уметницима и њиховим делима на путовању кроз време с Магичном Матицом.

Апликација с елементима проширене стварности (AugmentedReality) омогућава посетиоцима занимљивију, прикладнију и богатију интерпретацију уметничких дела која се налазе у сталној поставци Галерије Матице српске. Уметност нам нуди могућност да спознамо различите историјске епохе и осетимо дух прошлих времена. Уметничка дела која ЖИВЕ под кровом Галерије Матице српске, покушали смо да ОЖИВИМО. На вама је да их уз помоћ наше мобилне апликације ДОЖИВИТЕ на својствен начин.  

Мобилну апликацију Доживи уметност израдила је компанија ZUMOKO из Новог Сада (www.zumoko.com) у оквиру пројекта Галерије Матице српске „Уметност и савремене технологије” који су подржали УНЕСКО, Британски савет и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Промоцију апликације помогли су ОПЕНС 2019 и Фондација „Нови Сад 2021”.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно