Потписан протокол о сарадњи између
Галерије Матице српске, Музеја српске православне цркве у Сентандреји и Историјског музеја града Будимпеште
16–17. јануар 2017. године

У оквиру вишегодишњег ангажмана на заштити српског културног наслеђа у Мађарској Галерија Матице српске је потписала Протокол о сарадњи у истраживању и презентацији музејских колекција и реализацији изложби са Музејем српске православне цркве у Сентандреји и Историјским музејем града Будимпеште а везано за реализацију изложбе и публикације о иконостасу Арсе Теодоровића за Саборну цркву у Будиму. Протокол су потписали управница Галерије др Тијана Палковљевић Бугарски, архијерејски заменик Војислав Галић у име Његовог преосвештенства владике Лукијана и Петер Фарбаки, директор Историјског музеја града Будимпеште.
У Историјском музеју града Будимпеште одржан је састанак директора музеја где су договорени наредни сусрети поводом прославе јубилеја 170 година Галерије Матице српске у Текелијануму као и будући планови везани за реализацију изложбе и публиковање монографије о иконама Арсе Теодоровића са иконостаса српске цркве у Будиму у другој половини 2018. године.

Овом приликом у Сентандреји је Галерији Матице српске уручена Повеља са медаљом Задужбине Јакова Игњатовића, за реализацију више пројеката из области заштите, проучавања и презентације српског уметничког наслеђа у Мађарској, а посебно за реализацију изложбе Српска црквена уметност у Мађарској. Повељу и медаљу са ликом Јакова Игњатовића, аутора Небојше Митрића, академског вајара, у име Задужбине предао је др Радомир Ластић, почасни председник задужбине.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно