У ФОКУСУ ДЕЦЕМБАР 2017

Јозеф Хикел (?)
ИЗАБЕЛА ОД ПАРМЕ, око 1760–1763.
уље на платну, 92 × 65,5 cm
Стална поставка XVIII века

„У фокусу“ за месец децембар је портрет Изабеле од Парме, супруге цара Јосифа II, који је, претпоставља се, рад Јозефа Хикела, званичног портретисте царске породице Хабзбург.

Јозеф Хикел (?)
ИЗАБЕЛА ОД ПАРМЕ, око 1760–1763.
уље на платну, 92 × 65,5 cm
Стална поставка XVIII века

Поред великог броја портрета истакнутих личности из српске историје и културе које су радили домаћи сликари у периоду од XVIII до XX века, у збирци сликарства Галерије Матице српске налази се и мањи број портрета страних аутора. Међу њима се истичу портрети чланова породице Хабзбург: Марије Терезије, њеног супруга Франца I Стефана од Лотарингије, два портрета њиховог сина Јосифа II и портрет његове прве супруге Изабеле од Парме.  
Изабела Марија од Парме (Isabella von Bourbon-Parma) је рођена 31. децембра 1741. године у Мадриду. Њени родитељи били су Филип, војвода од Парме, син Филипа V од Шпаније и Луиза Елизабета Француска, најстарија ћерка Луја XV. Године 1760. Изабела се удала за аустријског надвојводу Јосифа II, будућег цара Светог римског царства (1765‒1790) и владара Хабзбуршке монархије (1780‒1790). Својом лепотом, шармом и интелигенцијом Изабела од Парме је опчинила не само младог надвојводу већ и читав бечки двор. Показивала је интерес за математику, уметност и музику. Упркос великој љубави којом је била окружена остала је упамћена као меланхолична и трагична личност. Јосиф II и Изабела су имали две кћерке. Прва, рођена 1762. године, која је добила име по мајци Јосифа II, Марија Терезија, умрла је у осмој години живота, док је друга, рођена 1763. године умрла убрзо по рођењу. Неколико месеци касније, 27. новембра 1763. Изабела је преминула од великих богиња у двадесет другој години живота. Након њене смрти Јосиф II се на инсистирање своје мајке поново оженио 1765. године када је постао владар Светог римског царства. Међутим, и његова друга супруга Марија Јосипа од Баварске је убрзо преминула (1768), такође од великих богиња.
На допојасном портрету је Изабела од Парме приказана у трочетвртинском профилу, достојанственог владарског држања, с погледом усмереним ка посматрачу. На светлој коси зачешљаној уназад и напудерисаној према моди оног времена, налази се дијадема од плавих и белих бисера какаве су и минђуше и огрлица. Одевена је у хаљину од раскошне беле и плаве чипке, док је преко рамена пребачен пурпурни плишани огртач постављен хермелиновим крзном. На хаљини се истиче већи брош од бисера са сликаним медаљоном у средини у коме је лик Јосифа II а на врху круна. На столу поред Изабеле је круна Аустрије, симбол владарског достојанства. Светлост на слици допире с леве стране обасјавајући порцулански бледо лице младе надвојвоткиње на којем се истичу румени образи и усне. На овом портрету сликар показује изванредну вештину у приказивању лика али и у материјализацији броката и чипке.
За датирање портрета важан је медаљон с ликом Јосифа II који Изабела од Парме носи на грудима, што указује да је сликана након удаје, односно после 1760. а пре 1763. године, када је трагично преминула. Претпоставља се да је портрет Изабеле од Парме био изложен на Петроварадинској тврђави, а након отварања Музеја Матице српске 1933. године званично јој је предат као поклон Града Новог Сада. Иако нешто мањих димензија пар је с портретом Јосифа II из 1763–1768. године који се такође приписује сликару Јозефу Хикелу. Оба дела су изложена у сталној поставци Галерије Матице српске у сали с називом Репрезентација моћи: сликарство XVIII века, у којој су поред портрета чланова династије Хабзбург изложени и портрети представника српског друштва XVIII века.

Јозеф Хикел / Joseph Hickel (Чешка Липа, 13. март 1736. – Беч, 28. март 1807) био је сликар терезијанског и јозефинистичког времена. Његови уметнички почеци везују се за родну Чешку и поуке његовог оца, такође сликара. Ради даљег усавршавања Јозеф Хикел се 1756. године преселио у Беч где је студирао на Уметничкој академији, и показао посебно интересовање за портрет. Управо је портретима на себе скренуо пажњу царице Марије Терезије која га је упућивала на студијска путовања у Италију. Захваљујући овом важном меценству Јозеф Хикел је путовао у Милано, Парму и Фиренцу учећи сликарство од најбољих мајстора. По повратку у Беч израдио је портрет цара Јосифа II, а у периоду од 1770. до 1780. године био је званични портретиста Хабзбуршке царске породице. Хикел је био изузетно продуктиван и оставио иза себе око 3.000 слика, од којих су многе копиране у графичкој техници.

У фокусуИнформације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно