У ФОКУСУ ЈУЛ 2017

Непознати иконописац XVIII века
СВЕТИ ЈОВАН СА ЖИТИЈЕМ, прва четвртина XVIII века
темпера на дрвету, 100 × 74 cm

„У фокусу“ за месец јул 2017. године је икона Свети Јован са житијем. Дана 7. јула по грегоријанском календару хришћани обележавају празник рођења Светог Јована Крститеља, у народу познатији као Ивањдан.

Непознати иконописац XVIII века
СВЕТИ ЈОВАН СА ЖИТИЈЕМ, прва четвртина XVIII века, темпера на дрвету, 100 × 74 cm
Стална поставка националне уметности XVIII века

У централном делу иконе представљен је Свети Јован који држи путир с ликом Христа Агнеца док се около налазе поља са сценама из његовог житија. Представа Светог Јована са крилима има литерарну подлогу у Светом писму, тачније у пророчанству Малахијином у којем се каже да ће „доћи гласник попут анђела и рашчистити пут пред Јехо­вом”. Путир с ликом Христа у руци Светог Јована симболично указује на његову улогу у хришћанству, као оног који је крстио Христа на реци Јордан и представио га народу као „Јагње Божије”. Зато је овај светитељ у историји хришћанства познат и као Свети Јован Претеча или Крститељ.

На икони је представљено петнаест сцена из житија Светог Јована које почињу од горњег левог угла: Благовести Захарији, Зачеће Светог Јована, Целивање Богородице и Јелисавете, Рођење Светог Јована, Заха­рија благосиља дете, Бекство Јелисавете с дететом, Анђео одводи Све­тог Јована у пустињу, Свети Јован крштава народ, Свети Јован изобли­чава Ирода, Иродов пир, Усековање Светог Јована, Погреб Светог Јована, Обретење главе Светог Јована, Треће обретење главе Светог Јована и Погубљење Захарије. Поједини приказани догађаји из живота Светог Јована прослављају се у српском народу и као породичне славе као што су дан његовог зачећа, рођења, усековања главе, дан после крштења Христовог, спомен на прво, друго и треће обретење (проналажење) Јованове главе.

Четврта сцена на икони илуструје рођење Светог Јована. Приказана је Јелисавета, мајка Светог Јована у постељи, поред које је жена с малим Јованом у наручју. Изнад су две жене које прилазе Јелисавети и првосвештеник Захарија, Јованов отац.

Икона Свети Јован са житијем припадала је цркви Вазнесења Господњег у Мохову (данас Осечко-пољска и барањска епархија) и заједно с иконом Свети Никола са житијем, била је престона икона на иконостасу ове цркве. Обе иконе су 1954. године откупљене за колекцију Галерије Матице српске од Српске православне црквене општине у Мохову као дела високих уметничких вредности.

Икону Свети Јован са житијем насликао је непознати ико­нописац XVIII века − зограф, који је стварао у духу касновизантијског сликарства. Користио је само неколико боја за сликање – црвену, там­ноплаву, зелену и мрку, док је црном бојом извукао контуре и линије, а златом украсио ореоле и поједине детаље. Иако је композиција грађена на традиционалан начин, икона се захваљујући звучном колориту истиче као једно од најбољих остварења српског иконописа XVIII века.

Зографима се називају сликари који су израђивали иконе и иконостасе од краја XVII до прве половине XVIII века, када је традиција касновизантијског сликарства доживљавала постепено гашење. Tрадиција поствизантијског сликарства имала је паралелни ток са званичном и привилегованом уметношћу коју је заступала Карловачка митрополија. Популарности ове уметности допринеле су бројне путујуће сликарске дружине, а у удаљеним деловима Митрополије она се развијала и трајала током целог XVIII и у првим деценијама XIX века.

Сликарство зографа се одликује специфичним ликовним изразом. Поред поштовања традиционално строгих иконографских правила, сликарство ових мајстора карактерише нарочити осећај за декоративност, који је очигледан и на икони непознатог зографа Свети Јован са житијем. Кроз богату декоративност са приметним елементима лаицизиране орнаментике, зографи су покушавали да се приближе барокном маниру. Индивидуалност њихове ликовне поетике, реторичност и декоративност чине ово сликарство посебном културном баштином православног културног модела.

У сталној поставци XVIII века Галерије Матице српске можете видети неке од најрепрезентативнијих примера зографске уметности.

 

У фокусуИнформације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно