ОДРЖАНА СВЕЧАНОСТ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ У ТЕКЕЛИЈАНУМУ
Будимпешта, 14. октобар 2017. године

Галерија Матице српске је у суботу, 14. октобра 2017. године поводом прославе 170 година трајања организовала свечаност у Свечаној сали Текелијанума у Будимпешти (Мађарска), у којој је пре 170 година донета одлука да се оснује Музеум Матице српске. Гостима су се на свечаности обратили: Његово преосвештенство Лукијан (Пантелић), владика будимски, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, господин Љубомир Алексов, представник српске заједнице у Мађарском парламенту, госпођа Асја Драча Мунтеан, помоћник министра за међународну сарадњу у Министарству културе и информисања Републике Србије и господин Игор Мировић, председник Покрајинске владе.

Свечаности су присуствовали бројни званичници и представници цркве и институција Мађарске и Србије: Њ.е. Раде Дробац, амбасадор Републике Србије у Мађарској, проф. др Драган Станић, председник Матице српске, Александра Фулгоси, помоћник министра културе и информисања у Влади Републике Србије, проф. Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за односе с верским заједницама, Весна Срданов, в.д. начелника Градске управе за културу Новог Сада, Вера Пејић Сутор, председник Самоуправе Срба у Мађарској, Петар Ластић, директор Српског института у Будимпешти, Коста Вуковић из Музеја Српске православне епархије будимске у Сентандреји, Сабо Јанош из Историјског музеја Будимпеште, др Јованка Ластић, директорка Српског забавишта, основне школе, гимназије и колегијума „Никола Тесла” у Будимпешти, Војислав Галић, протојереј ставрофор Српске православне епархије будимске, Зоран Остојић, протонамесник Српске саборне цркве у Будимпшети, проф. др Ивана Живанчевић Секеруш, декан Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, Марионос Ватис, председник Извршног одбора Војвођанске банке NBG групе, Миодраг Копривица, генерални директор Радио-телевизије Војводине, Јожев Клем, заменик генералног директора Радио-телевизије Војводине, Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Петроварадину и многи други, као и велики број новинара и медијских кућа које су овај догађај испратиле.

Управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски је указала на разлоге и значај обележавања јубилеја у Текелијануму:
Велики јубилеји прилика су за велике подухвате и свечаности. Након десет година реконструкције зграде на Тргу галерија заокружили смо процес трансформације установе у модеран европски музеј. Постављајући основе за нову фазу у историји установе, односно креирајући музеј за будућност, континуирано смо били загледани у прошлост, у достигнућа, изазове и тежње својих претходника, како бисмо јасније сагледали своје место у савременом тренутку и будућим временима. Датум с којим почиње историја Галерије је 14. октобар 1847. године. Дан када је на седници Управног одбора Матице српске Теодор Павловић, њен први секретар, предложио да се при Матици оснује Српска народна збирка односно Музеум у коме би се сакупљали предмети значајни за историју српског народа. Тај предлог био је подстакнут поклоном од једанаест породичних портрета које је Сава Текелија тестаментом оставио Матици српској, али и свешћу далековидог и ученог Павловића да се идентитет нације гради прукупљањем, проучавањем, тумачењем баштине, али и подстицањем савременог уметничког стваралаштва. Тог тренутка, на овом месту постављен је основ за оне идеје које су на различите начине тумачене и развијане наредних 170 година.

Обраћајући се у име Министарства културе и информисања Републике Србије, госпођа Асја Драча Мунтеан, помоћник министра за међународну сарадњу је рекла:
Велика је част бити дeo важног датумa наше националне културе када галерија матице српске обележава 170 година постојања у овом изузетном здању науке, културе и образовања, које на најбољи начин сведочи о далековидости пештанских срба с почетка xix века да се оснивањем друштва, односно институција чува, гради и развија национални културни идентитет. један од основних задатака министарства културе је да то чини и данас али и да кроз делатност својих установа брине о заштити и презентацији културног наслеђа на српском културном простору односно ван граница државе србије и тако кроз културну дипломатију негује добре билатералне односе са суседним европским земљама.

Председник Покрајинске владе господин Игор Мировић је у свом обраћању истакао да је велика идеја деветнаестовековног доба била национално сабирање и представљање културе српског народа Европи, предвођена плејадом великана из свих крајева у којима је наш народ тада живео, међу којима је био и Сава Текелија, велики задужбинар вредности српског народа. Додао је да обележавајући овај јубилеј, дајемо путоказ генерацијама које долазе. Данашњи јубилеј Галерије Матице српске обележавамо овде, у Текелијануму, у атмосфери изузетно добрих односа Републике Мађарске и Републике Србије. И поред државничке мудрости руководстава наших двеју земаља, ти односи су плод свести о вековном преплитању наше историје, рекао је Мировић и нагласио да је важно да заједно чувамо, и сачувамо све оно што су нам та преплитања донела.

Након говора званичника уваженом скупу се обратио мр Данило Вуксановић, програмски директор Галерије Матице српске, аутор Плакете с алегоријском композицијом са фасаде старе зграде Текелијaнума – Деметра приводи ученика Атини која је израђена поводом обележавања 170 година трајања Галерије Матице српске, а која је уручена на свечаности партнерима и сарадницима с којима Галерија заједнички учествује у пројектима заштите и промоције српског културног наслеђа у Мађарској: Епархији Будимској, Покрајинској влади, Министарству културе и информисања Републике Србије, Матици српској, Самоуправи Срба у Мађарској, господину Љубомиру Алексову, представнику српске заједнице у Мађарском парламенту, Музеју Српске православне епархије будимске у Сентандреји, Српском институту у Будимпешти, Српском забавишту, основној школи, гимназији и колегијуму „Никола Тесла” у Будимпешти и Покрајинском заводу за заштиту споменика културе из Петроварадина.

На свечаности је кроз кратки филм и монографску публикацију представљен и пројекат „Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму” реализован у сарадњи Галерије Матице српске, Музеја Српске православне епархије будимске у Сентандреји и Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Петроварадина, који представља наставак вишедеценијске сарадње у проучавању, заштити и промоцији српског културног наслеђа у Мађарској. Такође, поводом обележавања 170 година трајања Галерије у Текелијануму је отворена изложба Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске (дигитални принтови на платну) коју је Галерија поклонила Текелијануму.

Након доделе плакета, Галерији Матице српске је уручена награда „Деспотица мати Ангелина”, коју су за допринос лепоти и достојанству живота доделили Епархија сремска и Радио-телевизија Војводине, уз подршку Матице српске. У име Његовог Преосвештенства епископа сремског Василија награду је управници Галерије, др Тијани Палковљевић Бугарски уручио Душан Петровић, протојереј ставрофор Епархије сремске.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно