60 ГОДИНА ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ
НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА ►►► КА НОВОМ ТРГУ ГАЛЕРИЈА
у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021”
1. јун 2018. године од 18.30 до 22.00 сата

Галерија Матице српске у срадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021” прославља мали јубилеј – 60 година Галерије Матице српске у згради на Тргу галерија. Тим поводом биће приређен догађај 1. јуна од 18.30 до 22.00 сата, којим желимо да укажемо на Трг галерија као важну културну тачку града и на значај Галерије која је на Тргу отворена за јавност 1. јуна 1958. године.

Захваљујући титули Новог Сада – Европске престонице културе, у наредних неколико година парк и плато на Тргу галерија добијају нове садржаје, а кроз пројекат „Парк скулптура” ова локација постаје ново место за културно уживање и провођење слободног времена. Управо 1. јуна биће приказана прва поставка у оквиру овог пројекта који има за циљ просторно уређење парка и креирање новог јавно-уметничког простора у којем би се излагала вајарска дела домаћих и страних уметника.

Догађај ће 1. јуна на Тргу галерија започети опером за децу Прича дуга о четири друга у 18.30 сати, потом наступа хор „Звончићи”, а затим следи отварање три изложбе: изложбе радова деце из Предшколске установе „Радосно детињство” Уметнички времеплов, изложбе ученика Средње школе за дизајн „Богдан Шупут” Од копије до оригинала, као и изложбе студената Департмана за архитектуру и урбанизам Нови Трг галерија.

Симболично у 20.21 сат биће свечано откривене скулптуре из колекција Галерије Матице српске, Спомен-збирке Павла Бељанског и Ликовне галерије Поклон-збирке Рајка Мамузића које ће ове године бити изливене у бронзи и постављене као прве скулптуре у будућем Парку скулптура на Тргу галерија. Све три галерије на Тргу галерија својим постојањем, колекцијама и најразличитијим програмима оживљавају Трг и чине га уметничким средиштем Новог Сада. Отвореношћу према свим узрастима и категоријама посетилаца, Галерија Матице српске на Тргу већ 60 година чини да култура и уметност постану део свакодневног живота свих Новосађана.
Током вечери сви посетиоци ће моћи да уживају у изложбама, концерту састава Jazz Combinat као и да се освеже воћним коктелима и лимунадом.

Програм

18.30 сати:
Опера за децу Прича дуга о четири друга

19.15 сати:
Хор „Звончићи”

19.30 сати:
Уметнички времеплов – изложба дечјих радова
Од копије до оригинала – изложба ученика Средње школе за дизајн „Богдан Шупут”
Нови Трг галерија – изложба студената Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука

20.00 сати:
Концерт састава Jazz Combinat и коктел

20.21 сат:
Свечано откривање вајарских дела за Парк скулптура


Више о програму

Опера за децу Прича дуга о четири друга
Опера за децу Прича дуга о четири друга настала је према тексту Бранка Ћопића, док је музику компоновао Зоран Јовановић. У питању је прича о другарству четири животиње које су остављене због старости на милост и немилост, одбачене из газдинства. Својом слогом и заједничким планом, успевају да савладају газду и покажу му да добро побеђује, а зло губи.

Хор „Звончићи”
Дечји хор „Звончићи” је основан фебруара 1996. године у Новом Саду, са жељом да уз дечје песме и музику окупља најмлађе, усађује им љубав према музици уз дружења и наступе као и да успостави темеље хорског певања у нашем граду. Данас се може нескромно рећи да су „Звончићи” под диригенстском палицом Олге Живковић, Бранка и Катарине Ружичин заједнички остварили многе циљеве и потврдили успех бројним признањима и наградама.

Изложба  радова деце из Прешколске установе „Радосно детињство” Уметнички времеплов
Изложба дечјих радова Уметнички времеплов је настала као резултат успешне сарадње Предшколске установе „Радосно детињство” и Галерије на реализацији едукативног програма за децу Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске. У периоду од октобра 2016. до маја 2018. године у едукативном програму учествовало је преко 1000 деце из ПУ „Радосно детињство” који су посматрали уметничка дела у сталној поставци Галерије и са кустосима разговарали о приказаним личностима и догађајима. Уз помоћ маште, путовали су „временском машином” у прошлост и сусрели се са херојима и хероинама наше историје. Идеја едукативног програма била је да се уз одговарајуће усмеравање дечје пажње на одређене људске врлине дође до сазнања о дечјим узорима и моделима понашања. Кроз игру улога деца су „откривала” свој карактер у одређеним друштвеним ситуацијама, а потом су кроз ликовни рад дали слику о себи, а самим тим и слику света у коме живе.

Изложба ученика Средње школе за дизајн „Богдан Шупут” Од копије до оригинала
Галерија Матице српске је у сарадњи са Средњом школом за дизајн „Богдан Шупут” у марту обележила Европски дан уметничког стваралаштва 2018. (European Day of Artistic Creativity 2018). Тим поводом су ученици школе имали прилику да копирају уметничка дела из сталне поставке Галерије Матице српске која су их највише инспирисала. Резултат сарадње је изложба Од копије до оригинала која представља копије слика попут Надурена девојчица Уроша Предића, Уметникова супруга Муни Паје Јовановића, Мртва природа Миодрага Протића, Аутопортет Данице Јовановић и друге. Кроз копирање, као вежбу која се неговала на уметничким Академијама у читавој Европи током претходних векова, будући уметници учили су о ликовним елементима, мотивима и вештинама својих претходника, а настали радови показују њихову заинтересованост за значајна уметничка имена као и њихову жељу да достигну њихово старалачко умеће.

Изложба студената Департмана за архитектуру и урбанизам Нови Трг галерија – Парк скулптура
Галерија Матице српске уз подршку „Фондације Нови Сад 2021” реализује пројекат Парк скулптура на Тргу галерија којим ће зелена површина испред Галерије архитектонско/сценском интервенцијом бити претворена у Парк скулптура. Као први корак у реализацији пројекта изложбом Нови Трг галерија представљамо идејне пројекте студената Департмана за архитектру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду, који су на креативан и иновативан начин осмислили изглед овог будућег јавно-уметничког простора. Такође, овом приликом ће свечано бити откривене три скулптуре из колекција Галерије Матице српске, Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије ликовне уметности Поклон-збирке Рајка Мамузића које ће током године бити изливене у бронзи и постављене на адекватним постаментима у парк. Скулптурама, партерним уређењем парка и простора Трга Галерија, постављањем клупа и дизајнираним осветљењем, Парк ће постати јавни простор за уметнички предах и уживање у самом центру града, с надом да ће 2021. цео Трг галерија добити исту функцију.

Концерт састава Jazz Combinat
Састав Jazz Combinat чине академски музичари из Новог Сада који изводе џез стандарде. Овом приликом наступиће Немања Михаиловић, Воја Савков, Борис Хложан, Федор Рушкуц и Милош Грбатинић.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно