Програм „Одрастање уз уметност“
БЕБА У ГАЛЕРИЈИ. ПРВИ КОРАЦИ УЗ УМЕТНОСТ
од октобра 2018. године

Галерија Матице српске више од једне деценије приређује едукативне програме и креативне радионице за децу предшколског и раног основношколског узраста, а у последњих неколико година развија и едукативне програме за средњошколце, са жељом да свој уметнички фонд и сталну поставку учини интересантним и доступним, и на тај начин код деце и младих развије позитиван однос према уметности, музејским установама и културној баштини. Од 2018. године Галерија Матице српске отвара своја врата и најмлађим посетиоцима – бебама, као и њиховим родитељима са намером да укаже на значај присуства културе у одрастању детета од најранијег доба.

Кроз пројекат Беба у Галерији. Први кораци уз уметност Галерија Матице српске је у сарадњи са Музичком омладином Новог Сада и Београдском филхармонијом припремила посебан програм намењен мајкама и бебама са жељом да им омогући квалитетно заједничко провођење слободног времена уз културу и уметност. У том циљу Галерија је прилагодила свој простор потребама мајки са децом, опремивши га фотељом за дојење, повијалицом за бебе и играчкама у Дечјој соби.

Сваког уторка од октобра 2018. године улаз у Галерију за родитеље са бебама је слободан.

Сваке прве суботе у месецу у 11.00 и 12.30 сати Галерији се организују концерти класичне музике за бебе и њихове родитеље. Концерти трају 30 минута и подразумевају пажљиво одабране композиције дечје класичне музике, као и композиције наменски писане за програм.

У склопу овог програма припремили смо радосницу Беба у Галерији. Први кораци уз уметност која бележи и чува драгоцене успомене бебиних првих сусрета са културом и уметношћу.

Нека ваше бебе заједно са вама открију свет слике и звука!

Кроз сусрет са бојама и облицима на уметничким делима и сложеним и мелодичним звуцима класичне музике, код беба се подстиче и развија моћ опажања као и осећај за ритам и мелодију.

Реализацију пројекта омогућила је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” и Војвођанска банка.

Присуство концерту потребно је унапред пријавити на е-mail адресу decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно