Представљање Галерије Матице српске на
Годишњој конференцији Европске музејске академије (ЕМА) 2018
Орхус, Данска, 20‒22. септембар 2018. године

Галерија Матице српске је учествовала на Годишњој конференцији Европске музејске академије (ЕМА) 2018 и додели награда ДАСА (DASA) и Микелети (Micheletti) за остварена достигнућа у раду музеја, која је ове године организована у Данској, у музеју „Стари град” (Den Gamle By) у Орхусу, прошлогодишњој Европској престоници културе.

Првог дана конференције након поздравних говора Томаса Блоха Равна, директора музеја „Стари град” и Андреје Рихтер, председнице Европске музејске академије, уследило је представљање овогодишњих номинованих кандидата за награде ‒ двадесет и три музеја из читаве Европе: Немачке, Француске, Велике Британије, Португалије, Белгије, Швајцарске, Холандије, Данске, Шведске, Мађарске, Румуније, Естоније, Турске, Босне и Херцеговине и Србије, међу којима је наступила и Галерија Матице српске. Галерија је представила пројекат реконструкције зграде и трансформације програмског концепта као и резултате и достигнућа прославе 170 годишњице свога трајања. Након тога Галерији је додељена потврда о кандидатури за учешће у овој престижној смотри најбољих европских музеја и честитка за постигнуте европске стандарде у реализованим програмима.

Галерију Матице српске представљале су др Тијана Палковљевић Бугарски, управница и др Снежана Мишић, програмска директорка. Подршку су им овога пута пружили Татијана Ђукановић, шеф кабинета председника Покрајинске владе и представници Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” Немања Миленковић, директор и Тамара Зеленовић Васиљевић, извршна директорка, који су такође присуствовали конференцији.

Другог дана конференције за учеснике је организован обилазак музејских установа: MOMU (Moesgaard Museum) ‒ регионални музеј археологије и етнологије и AroS ‒ уметнички музеј Орхуса. Свечана церемонија додела награда ДАСА и Микелети одржана је увече у музеју „Стари град”. Награду Микелети добио је новоосновани Музеј Чарли Чаплина: Чаплинов свет из Корзије-сир-Вевеја у Швајцарској а награду ДАСА Градски археолошки музеј из Кемница у Немачкој.

http://europeanmuseumacademy.eu/ema-awards-announced/

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно